RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

Počela kampanja “16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama”

U okviru kampanje 16 dana aktivizma povodom Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama i djevojčicama, danas je na Trgu mladih Brčko distrikta organizirana ulična akcija podjele bijelih trakica i promotivnog materijala, te anketiranje građana o ovom problemu. 

Akciju je provelo Udruženje aktivnih žena „GENDER“ Brčko distrikta s ciljem podsjećanja građana na borbu protiv nasilja u obitelji, nad ženama i djevojčicama. Bila je ovo prilika, kaže Tatjana Ristić, predsjednica Udruženja, da se porazgovara i o primjeni Zakona o zaštiti od nasilja u obitelji Brčko distrikta, donesenog početkom ove godine.

Nažalost, kako je navela, u Brčkom ne postoji jedinstven registar žrtava nasilja, zbog toga što svaka institucija ima svoje podatke. Stoga će narednog mjeseca, po završetku kampanje “16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama” biti organiziran okrugli stol, s ciljem pribavljanja relevantnih podataka o broju žrtava nasilja, a na koji će biti pozvani predstavnici institucija, od Centra za socijalni rad preko Policije i Tužiteljstva Brčko distrikta do nevladinih organizacija.

Današnju akciju podržali su Policija Brčko distrikta i Omladinski centar PRONI. U ime ove nevladine organizacije obratio se Harun Šabanović, kazavši da PRONI u Tehničkoj školi već implementira projekt Budi Muško Klub Brčko, s ciljem prevencije vršnjačkog nasilja.

“Na osnovu toga radimo radionice i javne kampanje, a ova današnja je jedna od tih kampanja, gdje s našim voloneterima obilježavamo Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama”, istaknuo je Šabanović

“16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama” je svjetska kampanja koja  počinje 25. studenog Međunarodnim danom borbe protiv nasilja nad ženama i završava 10. prosinca  Međunarodnim danom ljudskih prava, zbog čega će brčanski GENDER u suradnji s drugim organizacijama nastaviti aktivnosti ovog i narednog tjedna.

Ristićka je još jednom su podsjetila da svatko može prijaviti nasilje u obitelji na SOS telefonske brojeve  1264 i 1265.

 

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Облици родно заснованог насиља тема данашњег округлог стола одржаног у Брчком

Vladimir Matijević

Брчко: Симболичном подјелом летака обиљежен Међународни дан укидања ропства и проституције

Миљана Ђурђевић

“Gender” Brčko: Prijavite sumnjive oglase za posao – zaštitite se od trgovine ljudima u svrhu radne eksploatacije

Sandra Živković