RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

Počela realizacija projekta deponovanja otpada van Brčko Distrikta

Ovih dana raspisan je javni poziv za obezbjeđivanje deponije za odvoz smeća iz Brčko Distrikta, nakon čega se očekuju ponude zainteresovanih ponuđača tipa regionalnih deponija iz okruženja. Firma za odvoz smeća sa najboljom ponudom biće odabrana za odvoz i deponovanje smeća van Distrikta.

Zoran Bulatović, šef Vladinog Odjela za komunalne poslove pojasnio je da okvirni sporazum kojim će se regulisati odvoz i deponovanje otpada van Brčko Distrikta iznosi četiri godine, vrijednost projekta je do 3,2 miliona KM bez PDV-a, a radi se o pretpostavljenoj količini od 80.000 tona otpada za četiri godine.

Kako bi se moglo pristupiti realizaciji ovog velikog projekta Vlada i Skupština prošle su godine donijele zaključak da se pristupi privremenom odvoženju otpada sa teritorije Brčko Distrikta. Prvi dio posla je tehnička priprema, nabavka specijalnih vozila za odvoz otpada i izgradnja pretovarne rampe.

Odvozom otpada van Brčkog prvo će se riješiti problem postojeće neuslovne deponije koja je blizu centra grada i zagađuje zrak, a stvoriće se preduslovi za sanacijom iste.

“Osim sredstava iz budžeta Brčko Distrikta za projekat odvoza i deponovanja otpada na deponiju van Distrikta, biće potrebe i za angažovanjem sredstava od donatora  i finansijera tipa Evropske ili Svjetske banke. Finalna faza projekta bila bi izgradnja Centra za upravljanjem otpada na novoj lokaciji”, još je precizirao Bulatović.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Брчко: Дочек Православне уз Миру Шкорић и Жељка Ђмура

Radio Brčko

Brčko distrikt ima jedinicu za spasavanje u slučaju zemljotresa

Mirsad Arnautović

Brčko: Vakcinacija beba i djece na zadovoljavajućem nivou

Mirsad Arnautović