RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

Počela sanacija ceste Brčko-Cerik. Klizište u Gornjoj Skakavi. Vukšić i Laništa još pod vodom

Rijeka Tinja u gornjem toku, od Bijele do Poljaka, skoro u potpunosti se vratila u svoje korito. Iza sebe je ostavila pustoš i uništenu cestovnu infrastrukturu, te mnogo kuća punih mulja. Izuzetne pohvale idu cestovnoj službi koja je odmah započela sanaciju regionalne ceste Brčko – Cerik, koju je bujuca oštetila na više mjesta cijelom dužinom. Lokalne ceste prema Bijeloj i Gornjoj Skakavi su na nekoliko mjesta u potpunosti uništene i čeka se sanacija. Vlasnici kuća u koje je ušla voda rade na raščišćavanju svojih domova i sušenju prostorija. U tome im pomažu i susjedi.

prijedor 2

Nigdje na tom području voda iz seoskih vodovodnih mreža nije upotrebljiva za piće i nabavlja se flaširana ili se prokuhava. Kako su nam kazali iz mjesnih zajednica Bijela i Gornja Skakava, djelatnici higijensko-epidemiološke službe su uzeli uzorke iz rezervoara i dostavili dovoljne količine klora za čišćenje vodocrpilišta. I na vodocrpilištu Stjepkovica se očekuje da Javno Komunalno poduzeće započne sanaciju i čišćenje vode, s obzirom da se s tog izvora napaja veliki broj sela.vuksic 1

U Gornjoj Skakavi velike oborine su pokrenule klizišta. Tri kuće su izravno ugrožene. Ukoliko kiša nastavi padati moglo bi se pokrenuti još klizišta. Predsjednik mjesne zajednice Gornja Skakava Niko Lamešić nam je kazao da su mještani tog sela angažirani u potpunosti i sami se pomažu koliko god mogu. Pohvalio se da su najspremnije dočekali plavni val jer su već ranije započeli čišćenje korita riječice Podarevac pa zbog toga nisu ni pretrpjeli veće štete. Kako je kazao, očekuje od nadležnih službi da im pomognu u spriječavanju i sanaciji klizišta.

skakava kliziste 1

Sela od Jagodnjaka do Laništa i dalje su pod vodom. Cestom od Donje Skakave prema Ulicama može se doći samo do Jagodnjaka, dok su Vukšić i Laništa pod vodom i tamo se dolazi samo čamcima. Mještane obilaze nadležne službe i volonteri te im pružaju nužnu pomoć u vodi i hrani.

vuksic 2

Napajanje električnom energijom je posvuda uredno i redovito se prate informacije Radija Brčko o dešavanjima u ostatku Distrikta.

jagodnjak 1 skakava kliziste 2 skakava kliziste 4 skakava kliziste 3

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.