RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

Poliranje sreće

Da li je to razumno što nismo pripremljeni na sreću? Jedan jedini dan kad se posreći pa sve ide kako treba, okrećemo se kao da nas neka zla kob prati pa će svakog časa zaskočiti iz busije na nas i sve pokvariti. Voljela bih znati kako savremena civilizacija na zapadu reaguje na taj osjećaj. Možda je to samo privilegija Balkana da kuca u drvo, da govorimo „nek ne čuje zlo“, „nemoj se smijati, oplakaćeš“ i razne mantre da ne ureknemo sami sebe u zrnu sreće kad se dogodi.

Naviknuti da u većini slučajeva sve krene pa zapne, a nekad se i skotrlja, prosto dođe neka godina kad se sve ružno niže poput niske crnih bisera, a onda opet dođe iznenada i neka lijepa godina kad se odahne i ide kao u snovima.

Istina, uspješnih i srećnih godina je jako malo, a kad bi iskreno progovorili slavni, uspješni i bogati, tad bismo vidjeli koliko su i njihovi životi prepuni problema jer novac nikoga ne abolira od nevolje.

Kad pomislim na sreću i njeno bukvalno značenje, prva slika koju vidim je moja majka kako sjedi na klupici koju je otac skovao od dasaka, ispred veš mašine, prve koju je kupila davnih sedamdesetih godina. Paljenje u pogon je bilo u prisustvu nekoliko komšija, a senzacija je dostizala nivo slanja spejs šatla u kosmos. Prisutni su se nakon nekog vremena razišli kućama, a mama je odgledala okretanje veša u bubnju mašine do posljednje sekunde. Trenutak centrifuge je malo pomjerio unazad jer nikad se ne zna šta će biti pa je bolje s distance posmatrati. Kad je konačno operacija završena i veš  izvađen iz mašine, svi ukućani su odahnuli, a mati je trijumfalno konstatovala – bogami je oprala!

Onda je uslijedilo malo kućno slavlje. Svi iz komšiluka su pozvani na slatku i naravno odazvali su se.

Mati je pokušala da ispriča kako je to izgledalo i kako mašina pere veš, a nema ruke koje trljaju.

Sva rumena u licu od uzbuđenja zbog čuda tehnike i pomoći koju od sad ima u kući kad će bez po muke sve biti oprano. U bubnju je čak dobila i poklon od tvornice mašina, malu kutiju od pola kilograma deterdženta Miksal. Nastao je veseli žamor, nazdravljanje rakijom – šljivom. Žene su pile liker kruškovac, sladile se želeom od narandže i limuna dok ne stigne mirisna, tek samljevena kafa u ručnom mlinu.

Tako se obilježavala svaka kupovina nekog predmeta od značaja za porodicu. Sve su naše kuće bile pune smjeha i radosti, a tako skromnih prohtjeva i mogućnosti.

Sada ljudi iz drugog grada na daljinski pale aparate u svojoj kući, gledaju kamerom iz Amerike šta se radi u našim kućama i radnjama. Jedno dugme i svi dostupni, ne samo za priču nego pri tome ih gledaš šta rade. Na berzama prodaja placeva po Mjesecu, možemo čak i zvijezdu kupiti i dati joj ime kao novorođenčetu pa uprti prstom i pokazati – to je moja zvijezda koja tjera mjeseca za goru, za goricom vodica, na vodici curica, umiva lice koje je nacrtala i pokazala hirurgu – hoću ovakvo, da ličim na Holivud.

Prepravite me za sve pare! U optici kupila novu boju očiju, kod frizera nadogradila tuđu kosu do struka, usadili joj bisere od zuba i sve pršti od bjeline i miline samo duša stara, ostala.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

DANI GROMA

Radio Brčko

Neda Kozomara objavila svoju prvu knjigu bajki “Ramonda i čarolije”

Suvad Alagić

Godina prođe

Radio Brčko