RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

Politički subjekti u Distriktu potpisali Kodeks o korektnom predizbornom i ponašanju tokom izbora

U organizaciji misije OSCE-a u BiH danas su predstavnici političkih subjekata Distrikta potpisali Kodeks, kojim se obavezuju na fer i korektnu predizbornu kampanju, te same izbore.

„Izuzetno smo zainteresovani za miran i pošten proces izbora. Prisustvo predstavnika političkih partija pokazuje da su i oni na tom fonu, te da će se pridržavati osnovnih principa integriteta. Potpisivanjem ovog Kodeksa politički lideri su saglasni da podrže nekoliko ključnih demokratskih principa, kao što su poštovanje legaliteta izbora, izbjegavanje bilo kakvog političkog pritiska na glasče, kao i korištenje zapaljive retorike tokom predizborne kampanje“, kazala je šefica misije OSCE-a u BiH Ketrin Kavalek.

Obraćajući se političkim liderima, supervizor za Brčko Majkl Skenlan je ukazao na potrebu predizborne retorike, koja će u fokusu imati ekonomske teme jer, kako je istakao, to bi trebalo biti veoma značajno kod odluka birača, s obzirom da Distrikt ima najveći budžet po glavi stanovnika, ne samo u BiH već i regionu.

„Vrlo je važno da na predstojećim izborima glasaju istinski stanovnici Distrikta, te stoga podržavamo i aktivnosti Odjeljenja za javni registar brčanske Vlade na reviziji mjesta prebivališta, a upravo o ovoj temi će biti riječi i prilikom susreta sa čelnicima ovdašnjeg sudstva, te brčanske Policije“, naglasio je supervizor Skenlan.

Predstavnici političkih partija su podržali potpisivanje Kodeksa. „Podržavamo sve ono što će doprinijeti fer i korektnoj predizbornoj kampanji, pa i potpisivanje ovog Kodeksa, nadajući se da će se politički subjekti pridržavati onoga što su i potpisali, kao i da će fokus biti na pitanjima koja su značajna za glasače, odnosno obične građane“, rekao je pretsjednik PDP-a Siniša Golić.

Apsolutnu podršku Kodeksu dao je i predsjednik HDZ-a 1990 za Distrikt Tomislav Stjepanović, ukazavši na već prisutne predizborne malverzacije. „Ovo se posebno odnosi na pojedince koji prave malverzacije, naročito kroz sistem dopisnog glasanja, kao i one koji se bave kupovinom glasova, te mislim da je vrijeme da se s takvim načinom vođenja politike u Distriktu prekine“, rekao je Stjepanović.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Брчко: Завршена пријава за посматраче испред политичких партија за изборе 2. октобра

Vladimir Matijević

Kavalec pozvala bh. građane da izađu na izbore i donesu odluke o budućnosti

Radio Brčko

Preliminarni rezultati izbora u Njemačkoj: Najviše glasova osvojio SPD na čelu s Olafom Scholzom

Radio Brčko