RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

Pomoć gospodarstvenicima tijekom pandemije koronavirusa za mjesec travanj

Na današnjoj 111. izvanrednoj sjednici Vlada Brčko distrikta je usvojila Prijedlog odluke o izdvajanju novčanih sredstava po Zakonu o ublažavanju negativnih ekonomskih posljedica izazvanih stanjem prirodne nesreće zbog COVID-19.

Predstojnik Odjela za gospodarski razvitak, sport i kulturu Pero Gudeljević kazao je da je na temelju COVID-19 zakona ukupno za ove namjene izdvojeno 4.130.000 KM, a sve kako bi se pokušale umanjiti štetne ekonomske posljedice za poduzeća i poduzetnike u Distriktu.

„Na temelju Odluke Vlade, odnosno Programa koji je Vlada usvojila za treći mjesec ove godine izdvojena su određena sredstva, a za četvrti mjesec to je učinjeno na temelju ovoga Zakona, koji je donijela Skupština. Ukupan broj poduzeća koja su ovoga puta obuhvaćena subvencijama je 1.774 i u tim poduzećima je zaposleno 7.940 djelatnika“, kazao je Gudeljević.

Pero Gudeljević

S obzirom na to da su kriteriji po tzv. COVID zakonu bili nešto strožiji nego što su bili u samoj Odluci za ožujak, određeni broj zahtjeva gospodarstvenika je odbijen. Iz razloga što pojedina poduzeća nisu ispunjavala propisane kriterije, odbijena su ukupno 144 zahtjeva gospodarstvenika. Dio zahtjeva odbijen je zbog toga što poduzeća nisu imala smanjenje prometa ili nisu izmirila sve obveze u svezi s porezima odnosno doprinosima u prethodnim godinama, što su bili neki od uvjeta.

Gudeljević je naglasio da je iznos sredstava približno isti kao što je bio i za mjesec ožujak ove godine, iako je broj poduzeća predodređenih za subvencioniranje manji.

„Ovoga puta izdvaja se 860 KM za poduzeća koja su stekla uvjete da im se isplate plaće i doprinosi, a u Programu je to bilo oko 760 KM. Ja se nadam da će odluka danas biti potpisana i kada dobijemo potpisanu odluku, mi ćemo pripremljene, neophodne dokumente uputiti Direkciji za financije na isplatu. Vjerujem da ovo neće trajati dulje od četiri ili pet dana“, kazao je Gudeljević.

On je podsjetio da je Zakonom definirano da će se određena vrsta mjera poduzimati i nakon što prestane proglašenje prirodne nesreće.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

U Brčkom do sada 4.521 osoba izliječena od virusa korona

Radio Brčko

COVID-19 u Brčkom: Nova 32 slučaja zaraze, preminule tri osobe

Radio Brčko

U Brčkom danas nema zaraženih virusom korona

Radio Brčko