RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

„Posavina bez mina“ provodi edukacije nastavnog kadra u osnovnim školama

Nevladina organizacija „Posavina bez mina“, u suradnji s donatorima, u osnovnim školama u Brčko distriktu i u Županiji Posavskoj provodi projekt edukacije nastavnog kadra o opasnostima koje predstavljaju mine.

„Ovaj projekt se realizira zbog činjenice da u posljednje dvije godine na ovom području nije bilo gotovo nikakvih protuminskih akcija, niti edukacija u školama“, kaže Svjetlana Pavlović, ispred ove organizacije.

Zbog ograničenja uzrokovanih koronavirusom, radionice s nastavnicima izvođene su u školskim dvorištima ili pomoćnim prostorijama, a u sklopu projekta, nastavnicima su podijeljeni posteri i edukativne brošure te je predstavljena i nova mobilna aplikacija koja upozorava i prikazuje minski sumnjiva područja u BiH.

„Radi se o aplikaciji ‘BH Mine Suspected Areas’ koju je radio BH MAC Sarajevo, koja se može naći na njihovoj stranici i na Google Playu. Ona u svakom trenutku govori koliko je korisnik udaljen od najbliže minske sumnjive površine“, rekla je Pavlović.

Organizacija „Posavina bez mina“ od sljedećeg tjedna započinje još jedan projekt koji se odnosi na edukaciju o minama i reobilježavanje minskih područja, a sprovodit će se na području Lopara i Ugljevika. Ovaj projekt uz ITF iz Slovenije, financira Južna Koreja.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Privredna komora: Počinje novi ciklus edukacija privrednika u Brčko distriktu

Mirsad Arnautović

Brčko: Održan seminar na temu “Osnaživanje preživjelih od mina za održivu budućnost”

Mirsad Zahirović

Od početka ratnih sukoba pa do sada u Brčkom je od mina smrtno stradalo oko 120 osoba

Mirsad Zahirović