RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

Brčko: Od ponedjeljka počinju edukacije prema Programu samozapošljavanja u poljoprivredi

Zavod za zapošljavanje Brčko distrikta u nastavku izvođenja „Programa samozapošljavanja u poljoprivredi na području Brčko distrikta 2020. godine“ od ponedjeljka, 22.03.2021. godine, započinje edukaciju iz područja poduzetništva za prijavljene aplikante.

Edukacije će u skladu s epidemiološkim mjerama biti održane u Omladinskom centru, a 85 aplikanata bit će podijeljeno u tri grupe. Obavijest o rasporedu termina edukacija objavljena je na mrežnim stranicama Zavoda za zapošljavanje Brčko distrikta, te na stranici Odjela za poljoprivredu, vodno gospodarstvo i šumarstvo brčanske Vlade.

Obuke će svakodnevno u dva termina, u razdoblju od 22. ožujka do 01. travnja tekuće godine, vršiti predavači s kojima je Odjel sklopio ugovor.

Osim toga, Zavod je danas u suradnji s državnim Ministarstvom za ljudska prava i izbjeglice, objavio Javni poziv poslodavcima za zapošljavanje Roma s aktivne evidencije Zavoda, koji je otvoren do utroška sredstava ili do kraja godine. Za to je izdvojeno ukupno 36. 000 KM.

Na evidenciji Zavoda evidentirano je ukupno 350 Roma, od kojih je njih samo 20 na aktivnoj evidenciji, odnosno traže zaposlenje, te je upravo ovo odlična prilika za te osobe.

„Sredstva namijenjena za sufinanciranje zapošljavanja Roma kod poslodavaca i sufinanciranje samozapošljavanja Roma podijeljenja su na sljedeći način: po jednoj osobi, kada je u pitanju NK i SSS, iznos izdvojenih sredstava je do 6.000 KM za 12 mjeseci, odnosno 12.000 KM za 24 mjeseca. Kada je riječ o visokoj stručnoj spremi 8.000 maraka je izdvojeno za 12 mjeseci, odnosno 16.000 maraka. ukoliko je ugovorna obveza na 24 mjeseca. Za samozapošljavanja Roma izdvojeno je 5.000 KM“, kaže Tamara Duvnjak-Mitrović, direktorica Zavoda za zapošljavanje.

Ovakav program zapošljavanja pokazao se kao izrazito uspješan, jer je, kako podsjećaju iz Zavoda, u 2019. godini na ovaj način zaposleno 19 pripadnika romske nacionalnosti.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Brčko: Raspisan Javni poziv za samozapošljavanje u poljoprivredi

Gorana Antić

Koja zanimanja su najtraženija u Brčko distriktu?

Sandra Živković

Privredna komora: Počinje novi ciklus edukacija privrednika u Brčko distriktu

Mirsad Arnautović