RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

Postoji politička volja za gradnju novog odlagališta otpada u Distriktu

Predstavnici Skupštine Brčko Distrikta, Uroš Vojnović, predsjednik skupštinske Komisije za evropske integracije i Mihailo Simikić, skupštinski savjetnik za pitanja evropskih integracija, uzeli su učešće u jesenjem plenarnom zasjedanju odbora Skupštine evropskih regija održanog u Vojvodini.

Fokus ovogodišnjeg plenarnog zasjedanja odbora Skupštine evropskih regija održanog u Vojvodini bio je na regionalnom povezivanju koje, kako je istaknuto, nema alternativu.

Kad je u pitanju učešće predstavnika Brčko Distrikta u radu Odbora, uz ostalo, konkretno je dotaknut problem izgradnje novog odlagališta otpada koji je godinama unatrag neriješen zbog nepostojanja opšte političke volje u Distriktu.

„Smatram da je sada vrijeme da se ozbiljnije priđe problemu izgradnje novog odlagališta otpada u Brčko Distriktu, sada za to postoji politička volja i ta temu će se vrlo brzo naći pred poslanicima“, kazao je Uroš Vojnović, predsjednik skupštinske Komisije za evropske integracije i učesnik odbora Skupštine evropskih regija održanog u Vojvodini.

Uslovi za formiranje deponije, bilo lokalnog bilo regionalnog nivoa uz učešće nekoliko susjednih opština je količina otpada i broj stanovnika tog područja. Uz ekonomsku opravdanost podrazumijeva se i primjena eko- standarda zbog zdravlja ljudi i zaštite prirodnih resursa.

Vojnović je naveo da je rok za usaglašavanje šest mjesci, a nakon toga bi se trebalo krenuti sa konretnim aktivnostima. Od donatora spomenta su sredstva Evropske komisije, drugih donatora, kao i sanacija postojeće deponije.

Mihailo Simikić, skupštinski savjetnik za pitanja evropskih integracija i učesnik u radu Odbora Skupštine evropskih regija je kazao da je ove godine u Skupštini uspostavljena Jedinica za evropske integracije što je bio jedan od bitnijih uslova za nastavak saradnje u procesu pridruživanja Evropskoj Uniji.

U okviru pomenutih nadležnosti delegacija iz Brčko Distrikta prisustvovala je radu Skupštine Evropskih regija u Vojvodini, koja je najveća regionalna mreža u Evropi. Mreža okuplja preko 270 regija iz 33 zemlje, kao i 16 međunarodnih organizacija.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Sastanak u Jajcu održan s ciljem jačanja i razvijanja turizma na području Distrikta

Mirsad Zahirović

Brčko: Određen pritvor Nikoli Vida-Lujiću (49) izručenom iz SR Njemačke

Radio Brčko

Предсједник Народне скупштине РС-а Недељко Чубриловић данас у Брчком

Radio Brčko