RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

Представници Удружења грађана „Демос“ Брчко одржали уличну акцију

Представници Удружења грађана „Демос“ Брчко данас су организовали уличну акцију на Тргу младих у оквиру наставка реализације пројекта „НЕ корупцији у запошљавању у јавном сектору у Брчко дистрикту БиХ“.

Предсједник Удружења грађана „Демос“ Брчко Божидар Јовић каже да им је циљ да на овој првој уличној акцији информишу грађане у вези са начином пријаве корупције и коме могу да се обрате и то представља дио овог пројекта.

„Наравно, ми смо ту прва адреса. Увијек могу да нам се обрате путем е-маила или путем броја телефона. Данас смо дијелили мајице, брошуре, флајере и цегере са натписом овог пројекта. Уличне акције су се показале као пун погодак. Људи имају потребу да питају, да подијеле са нама своје интимне приче, а прича је на десетине“, појаснио је Јовић.

Он је рекао да они као Удружење добијају огроман број пријава, што указује да грађани имају више повјерења у невладине организације него у институције.

„Просто нико се досад није бавио објективизирањем критеријума у процесу запосљавања, који је једини начин да се интересним групама напокон стави знак стоп у процесу запошљавања подобних људи науштрб способних и оних који никог немају у систему. Наш пројект управо има за циљ да покуша да врати част и достојанство обичног човЈека. Не морате да будете чланови неке странке, не морате да будете кумови, стричеви или нешто у родбинској вези са неким да би добили посао. Довољно је да будете најбољи студент, да имате довољно радног стажа, да сте довољно времена провели на Заводу за запошљавање и то може бити наравно ваша улазница за улазак у јавни сектор“, истакао је Јовић.

Испред Удружења грађана „Демос“ Брчко Дамјан Дунџић рекао је да ће се у наредном периоду састати са посланицима који су потписали то писмо подршке.

„Прошле године смо спровели пројект на исту тему, ово је само надоградња, која је оснажена потписима посланика Скупштине Брчко дистрикта односно писмо подршке којим они дају подршку објективизирању процеса запошљавања у јавном сектору и ми ћемо од данас инсистирати на њиховим потписима, то јест, желимо да провјеримо да ли су њихови потписи само мртво слово на папиру или имају снагу. Избори се ближе, ми ћемо у сваком случају у наредном периоду искористи да се састанемо са потписницима тог писма подршке и представићемо грађанима, како бисмо на тај начин и уз помоћ међународне заједнице направили неки притисак и учинили процес запошљавања објективним и увели тај антикорупитивни оквир у законске и подзаконске акте“, истакао је Дунџић.

Из Удружења се надају да ће на крају и сам процес запошљавања у Брчко дистрикту бити објективнији, те ће се и на тај начин смањити корупција што је и циљ овог пројекта.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.