RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

Brčko: Uskoro podjela sadnica za pošumljavanje šuma u privatnom vlasništvu

U Pododjelu za šumarstvo i vodno gospodarstvo Odjela za poljoprivredu, šumarstvo i vodno gospodarstvo Vlade Brčko distrikta zaprimljeno je 37 zahtjeva za pošumljavanje šuma u privatnom vlasništvu za što je izdvojeno 20.000 maraka.

Predstojnica Pododjela za šumarstvo i vodno gospodarstvo Ljiljana Zenunović kazala je kako je u tijeku potpisivanje ugovora o dodjeli sadnica podnosiocima zahtjeva za pošumljavanje šuma u privatnom vlasništvu na području Brčko distrikta.

„Očekujemo da će realizacija ugovora biti u narednih 15 dana i ukoliko vrijeme dozvoli da se sadnice i posade, te je planirano pošumljavanje na 24 katastarske općine, a bit će podijeljeno 16.800 šumskih sadnica hrasta kitnjaka, hrasta lužnjaka, jasena, javora, bagrema, smrče, jele, bora i topole“, navela je Zenunović.

Prema njezinim riječima podnosioci zahtjeva su u obvezi prilikom predaje zahtjeva dostaviti dokaz da je šuma u njihovom vlasništvu, te im je obveza da izvrše pripremu zemljišta za sađenje.

„Prednost imaju oni vlasnici šuma koji su redovito vršili sječu šume, a maksimalna količina sadnica po jednom zahtjevu je 1.000 komada, dok se u praksi sadi od 250 do 300 sadnica po dulumu“, dodala je Zenunović.

Osim pripreme zemljišta prije same sadnje, vlasnici šuma koji dobiju sadnice u obvezi su voditi brigu o sadnici naredne dvije godine kako bi pošumljavanje bilo uspješno, a to podrazumijeva oslobađanje sadnice od korova kako bi pospješili rast same sadnice.

Na području Brčko distrikta oko 24 posto ukupne teritorije čine šume, a od toga je 8.500 hektara u privatnom vlasništvu, dok je oko 3.000 hektara u vlasništvu Brčko distrikta.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Za pošumljavanje u Brčko distriktu podijeljeno 17.210 komada sadnica

Sandra Živković

Brčko: Tokom ljeta realizovano više projekata na sprečavanju novih poplava

Mirsad Arnautović

Ogrjevno drvo iz šuma u vlasništvu Distrikta moguće otkupiti za 40 KM

Emina Osmić-Hajdarević