Brčko

Brčko: Preporuke Inspektorata povodom Kurban-bajrama

Inspektorat Brčko distrikta BiH, uoči predstojećeg vjerskog blagdana Kurban –bajrama, gdje se vrši ritualno klanje životinja čije se meso koristi za javnu potrošnju, a shodno ovim visokim julskim temperaturama, preporučuje da se kupovina životinja obavi kod domaćih stočara sa registrovanih imanja, a sve u nastojanju da se umanji rizik po zdravlje ljudi.

„Svako ko kolje životinju za Bajram mora obezbijediti da je životinja zdrava. Građani su već edukovani po ovom pitanju, ali ipak treba ponoviti osnovne veterinarske preporuke. Na području Distrikta se redovno provode programi mjera zdravstvene zaštite životinja, goveda i malih preživara, odnosno ovaca, tako da su one zdrave i građani treba da ih kupuju od poznatih stočara. Ako ih kupuju sa drugog područja, životinje moraju imati pasoš ne stariji od 10 dana, kojim veterinar sa druge opštine garantuje da je i kod tih životinja proveden program mjera zdravstvene zaštite. U zadnjih 10 godina nikada imali problema u smislu trovanja ljudi, ali jesmo kad je riječ o uklanjanju otpada nakon klanja životinja u domaćinstvima, pa je veterinarska inpekcija morala djelovati. Obaveza svakoga ko kolje životinju za Kurban –bajram, je da otpad ukloni neškodljivo zakopavanjem u zemlju, a ne bacanjem u prirodu što naravno nije dozvooljeno. Sada se klanje većinom radi organizovano u klaonicama pod nadzorom veterinara, ali ipaki veliki broj životinja se kolje i u domaćinstvima, ali ne smatram da će tu biti problema jer je to eventualno jedna ili dvije životinje po domaćinstvu“, kazala je Enida Beganović veterinarski inspektor.

Kada su u pitanju donacije kurbana, naglasila je da je za to meso najbitnije da se zna odakle potiče i ko je krajnji korisnik, odnosno da ga prati veterinarski dokument o zdravstvenoj ispravnosti.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja klinite na USLOVI KORIŠTENJA.

Povezani članci

Back to top button
error: Sadržaj zaštićen od neovlašćenog preuzimanja!