RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

Prezentovan NATO-ov projekat “Sigurna zajednica”

U prostorijama Policije Brčko distrikta BiH održana je konferencija za novinare na kojoj je prezentovan projekat „Sigurna zajednica“ koju provodi Nato Štab u Sarajevu.

Goran Lujić, šef Policije Brčko distrikta BiH istakao je da je dobro da se jedan ovakav projekat implementira i na području Distrikta, te da će ovaj projekat  dati veliki doprinos, jer je sa aspekta specifičnosti opšte poznato da je područje Brčko distrikta dugi niz godina bilo apsolutno demilitarizovano.

„Ova aktivnost u pravcu unapređenja bezbjednosti zajednice i saradnje između vojne komponente, odnosno vojne policije i policijskih struktura lokalne policije, je nešto što će doprinijeti boljem stanju bezbjednosti na području Distrikta“, istakao je Lujić.

Zamjenik komadanta NATO Štaba Sarajevo, brigadir Ole Asbjorn Fauske, je pojasnio da je jedan od ciljeva ovog projekta podjeliti iskustva iz Norveške u slučaju civilnih varednih situacija.

„U slučaju ekstremnih vremenskih uslova kada je ugrožen veliki broj stanovništva, vrlo često se dešava da lokalne agencije ne mogu odgovoriti na te zahtjeve, i zato je vrlo važno da te agencije imaju jako dobru saradnju sa drugim državnim institucijama, konkretno sa oružanim snagama, kako bi se njihovi resursi mogli iskoristiti u takvim situacijama“, pojasnio je Fauske.

Po riječima Zekerijaha Osmića ministra odbrane BiH, ovo Ministarstvo i oružane snage BiH na ovu akciju, koja se implementira u cijeloj BiH, polažu izuzetan značaj.

„ Jako nam je stalo da saradnja oružanih snaga sa civilnim organima bude što bolja, i to je jedan od važnijih ciljeva koji želimo postići jer je to jedan od bitnijih elemenata, odnosno obaveza, za naše pridruživanja NATO-u“, naglasio je Osmić.

Komadant EUFORA-a Major General Dieter Heidecker kazao je da je u ovom projektu najvažnija saradnja svih zainteresovanih u ovom procesu, kako bi se osigurao njegov uspjeh.

„Jedna od misija EUFORA-a jeste da pruži podršku agencijama za provođenja zakona koje osiguravaju sigurno stabilno okruženje. A u saradnji sa oružanim snagama, insistiramo na izgradnji sposobnosti i obuci oružanih snaga“, dodao je Heidecker.

Brigadni General Merle D.Hart, komadant NATO Štaba Sarajevo, istakao je da NATO mora nastaviti jačati svoje veze sa drugim zemljama i organizacijama u cijelom svijetu.

„Sigurnost mora biti zajednički napor i kao važan pokazatelj tih nastojanja je naša kontinuirana predanost u davanju podrške BiH na njenom putu ka NATO-u i  Euroatlantskim integracijama“, naglasio je Hart.

Projekat „Sigurna zajednica“, koji se, kako je kazao Hart, realizira kroz finansijsku podršku Norveške ambasade, je direktno usmjeren na probleme koji se tiču lokalne sigurnosti.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.