RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

Prinudna naplata neplaćenih kazni u Distriktu ne daje očekivane rezultate

Poreska uprava Brčko distrikta je od 2009. godine donošenjem Zakona o prekršajima dobila obavezu da vrši prinudnu naplatu sudskih taksi i neuplaćenih novčanih kazni u  prekršajnom postupku.

U proteklom periodu od deset godina Poreska uprava Brčko distrikta je zaprimila  ukupno 22.165 naloga za prinudnu naplatu novčanih kazni i sudskih taksi. Do sada je od tog broja okončano 8145 predmeta, a predmeta u radu je 14.020 od čega je čak 8796 uglavnom fizičkih lica nesolventno odnosno onih od kojih nije mogu naplatiti novčane kazne.

“Koliko je slaba naplata neplaćenih novčanih kazni i sudskih taksi u Brčko distriktu čak i  prinudnom naplatom najbolje pokazuju novčani iznosi gdje je ukupno zaduženje za neplaćene kazne preko 8,1 milion KM a do sada je naplaćeno po svim okončanim  postupcima 1,8 miliona KM ili 22,8 procenta” ističe Miodrag Trifković direktor Poreske uprave.

Upravo zbog toga on predlaže i da se počnu primjenjivati i drugačiji modeli naplate predviđeni Zakonom o prekršajima a to je oduzimanje sredstva izvršenja te upućivanje takvih dužnika na društveno korisni rad.

U Republici Srpskoj zbog smanjenih kapaciteta Poreska uprava ne vrši prinudnu naplatu a u Federaciji BiH ta usluga je povjerena privatnoj agenciji.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Брчко: Принудном наплатом пореза и казни остварен приход од преко пола милиона марака

Дејана Крстић

Slaba prinudna naplata novčanih kazni u Poreznoj upravi Brčko distrikta

Sandra Živković