RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

Proglašena elementarna nepogoda. Obustavlja se nastava u Brčko distriktu

Vlada Brčko distrikta na izvanrednom zasjedanju u 18 i 30 sati proglasila je stanje elementarne nepogode zbog obilne kiše i poplave na našem području.

Glavni cilj Vlade je prvenstveno zaštita stanovništva, stoke i objekata.

„ Uvažavajući vremenske neprilike i stanje na terenu, Vlada je donijela odluku da se sutra obustavi nastava u osnovnim i srednjim školama na području cijelog Distrikta a na osnovu sutrašnjeg izvještaja vidjet ćemo za dalje“, rekao je šef Odjela za obrazovanje Momčilo Poljić.

Dogradonačelnik Esed Kdrić je rekao da je stanje teže nego u prethodnom plavnom valu početkom mjeseca.

„Angažovani smo na terenu i najvažnija nam je zaštita života naših građana. Vlada čini maksimalne napore da ne dođe do ljudskih žrtava“, rekao je Kadrić.

Uroš Vojnović, šef Odjela za javnu sigurnost istakao je da se situacija mijenja na gore iz sata u sat te da je danas evakuirano 50 ljudi iz dijelova Distrikta koja su poplavom odsječena od ostatka svijeta.

„Cijela situacija je pod nadzorom. Zemlja je zasićena vodom od prethodnih poplava i izlazi na većinu puteva. Ekipe će biti pripravne cijelu noć. Za sada je ugroženo oko 250 stambenih i pratećih objekata kao i farme“, dodao je Vojnović.

On je još jednom naglasio da su brojevi za pomoć na koje se građani mogu javiti 121 123.

Šef Odjela za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu Dževdet Šahović istaknuo je da se očekuje još jedan plavni val rijeke Tinje koji će zahvatiti Bijelu, te da su najugroženije mjesne zajednice Palanka, Brka, Krepšić, Vučilovac, Gornji i Donji Vukšić, Jagodnjak i Poljaci.

Šefovi Odjela za javnu sigurnost i poljoprivredu dobili su od Vlade odobrenje da, u slučaju potrebe, angažiraju firme za prijevoz pijeska i slično jer, kako je istaknuto, dolazi do potrebe da se u istom trenutku intervenira na sedam ili osam mjesta.

Vlada će nastaviti redovito zasjedanje sutra s početkom u 7 i 30 sati.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.