RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

Reakcija Pravosuđa Distrikta o slučaju brčanskih advokata

Zbog ozbiljnosti komentara koji su juče izneseni na lokalnoj brčanskoj televiziji, da je u postupku određivanja pritvora pred Osnovnim sudom Brčko distrikta BiH, osumnjičenima koji su uhapšeni u policijskoj akciji kodnog naziva „CER“, bilo onemogućeno da ostvare pravo na odbranu kroz stručnu pravnu pomoć i zastupanje, u obavezi smo javnost informisati o sljedećem.

Pravosudni organi Brčko distrikta BiH, posebno Osnovni sud Brčko distritka BiH, kao organ pred kojim se vodi najveći broj sudskih postupaka, zbog obustave rada svih advokata na teritoriji Brčko distrikta BiH, u skladu sa obavezama postavljenim Evropskom konvencijom za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda, Ustavom Bosne i Hercegovine i Statutom Distritka, stavljen je u poziciju da, u ovim vanrednim okolnostima, svakodnevno traži pravi balans između zaštite prava svakog građanina kao pojedinca i zaštite prava svih građana Distrikta koja su izražena u javnom interesu i javnom poretku Distrikta.

Naročita kompleksnost u pronalasku adekvatne ravnoteže između ovih nekada i suprotstavljenih prava, u periodu obustave rada advokata, pokazala se u krivičnim predmetima u kojima je Evropskom konvencijom o ljudskim pravima i Zakonom o krivičnom postupku Brčko distrikta BiH, radi ostvarivanja prava na odbranu u punom kapacitetu, propisana obaveza da osumnjičeni, odnosno optuženi moraju imati branioca. U tim slučajevima relevantne odredbe osumnjičenom, odnosno optuženom daju pravo izbora branioca sa predočene liste, a u odsustvu njegovog izbora branioca osumnjičenom, odnosno optuženom postavlja sud.

Sa druge strane, navedeni propisi, kao i interes javne bezbjednosti, sprečavanje kriminala i zaštita prava i sloboda drugih, nalažu pravosudnim institucijama da u svim okolnostima, ma kakve one bile, obavljaju svoj posao i rade na tome da svi počinioci krivičnih djela budu procesuirani i da im se pod uslovima propisanim zakonom izrekne odgovarajuća krivična sankcija i tako obezbjedi sigurnost i mir svih građana Distrikta i zaštite njihova prava i slobode.

Polazeći od toga da je u pomenutim predmetima osnovna pretpostavka za vođenje krivičnog postupka da osumnjičeni odnosno, optuženi mora imati branioca, a da su sa druge strane svi advokati iz Bosne i Hercegovine, zajedno sa advokatima čije je sjedište u Distriktu, obustavili svoj rad pred svim institucijama u Brčkom, pa tako i pred Osnovnim sudom Brčko distrikta BiH, bili smo u obavezi da kroz ovlaštenja koja nam stoje na raspolaganju, u ovakvim okolnostima, u najvećoj mogućoj mjeri zaštitimo, kako prava građana kao pojedinaca tako i građana kao članova ove društvene zajednice i na taj način, kroz postupanje u javnom interesu, očuvamo i javni poredak u Brčko distriktu BiH.

U periodu obustave rada advokata, navedeni problem u predmetima u kojima je obavezna odbrana, kakav je bio i predmet koji je proizašao iz policijske akcije kodnog naziva „CER“, riješen je tako što su osumnjičenima, odnosno optuženima za branice imenovani advokati Kancelarije za pravnu pomoć Brčko distrikta BiH, koji su jedina lica koja ispunjavaju zakonske uslove da budu imenovani za branioce i čiji se rad redovno odvija.

Ovakvom praksom, u ovim vanrednim okolnostima, osumnjičenima, odnosno optuženima omogućeno je da ostvare pravo na stručnu i kvalifikovanu odbranu jer su zastupani od strane lica koja imaju iste stručne kvalifikacije kao advokati koji su u obustavi rada, a sa druge strane stvorene su pretpostavke za funkcionisanje pravosudnog sistema i procesuiranje počinilaca najtežih krivičnih djela, čime se štite prava svih građana Distrikta i ostvaruje interes javne bezbjednosti, vrši sprečavanje kriminala i štite prava i slobode drugih.

Drugačijim postupanjem od navedenog, neograničeni i totalni štrajk u kakvom se advokati nalaze, doveo bi do neprihvatljive situacije koja bi apsolutno isključila mogućnost da se učiniocu bilo kojeg krivičnog djela izvršenom na teritoriji Distrikta odredi pritvor, uključujući i ona najteža kao što su ubistvo, silovanje, terorizam. Stupanjem u ovakav potpuni štrajk, advokati su faktički suspendovali pravo osumnjičenih, odnosno optuženih na branioca po svom izboru. Napominjemo, da su advokati iz obje entitetske advokatske komore i advokati sa sjedištem u Distriktu u više desetina predmeta druge vrste pred Osnovnim i Apelacionim sudom i pored zvanične obustave rada, preduzimali procesne radnje i vršili zastupanje, iako je odgovornost u postupanju od njih zahtijevala da izuzetak od totalnog štrajka naprave prije svega u predmetima u kojima je odbrana obavezna.

Ovim putem još jednom apelujemo na Skupštinu Brčko distrikta BiH, kao instituciju koja je jedina nadležna za rješavanje ovog problema, da što prije preduzme sve mjere i radnje koje im stoje na raspolaganju koje bi dovele do toga da brčanski advokati prestanu sa obustavom rada, budući da je to u najvećem interesu svih građana Distrikta. Izmjene Zakona o kancelariji za pravnu pomoć Brčko distrikta BiH koje je Skupština u cilju ublažavanja posljedica obustave rada advokata na prijedlog poslanika usvojila na 52. redovnoj sjednici, a kojima je advokatima Kancelarije za pravnu pomoć omogućeno da u jednom predmetu zastupaju i više lica, nisu dovoljne da bi se trenutno stanje popravilo i zato pozivamo da se rad na rješavanju ovog pitanja, kako od strane nadležnog zakonodavnog tijela, tako i od strane advokata sa sjedištem u Distriktu, u predstojećem periodu intenzivira.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Brčko: Saopćenje Odjela za zdravstvo i ostale usluge (21.03.2020.)

Radio Brčko

Brčko: Pod nadzorom 604 osobe, nema novozaraženih

Sandra Živković

Sattler: Sloboda medija u BiH i dalje suočena sa izazovima

Radio Brčko