RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
BrčkoStranačke aktivnosti

Reakcija SDA na saopštenje SDS-a

Na internet portalima u Brčkom je osvanulo saopštenje političke stranke, koja je teškom mukom prešla izborni cenzus, povodom događanja u brčanskom naselju Ilićka.
Prije nego li odgovorimo na saopštenje Srpske demokratske stranke, pozivamo Policiju Brčko distrikta i druge nadležne institucije da ispitaju sve navode vezane za događaj koji se desio u ovom naselju.
Ukoliko je postojala namjera provokacije osuđujemo i tražimo da nadležne institucije u potpunosti rasvijetle navedeni događaj.
U navedenom saopštenju, krajnje maliciozno i sa očajničkim pokušajem „čupanja iz političkog blata“, stranka koja, prema izbornom rezultatu, ima tek minornu podršku glasača pokušava unijeti dodatni nemir na već ionako užarenu političku scenu u Bosni i Hercegovini.
Nažalost, moramo vas zamoliti da još jednom pročitate „Islamsku deklaraciju“ i sva druga djela Alije Izetbegovića i da, nakon studioznijeg pristupa, prestanete vulgarizirati lik i djelo prvog predsjednika Republike Bosne i Hercegovine, predsjednika koji se zalagao za građansku državu svih naroda, a ne kako vi navodite „islamsku državu sličnu onoj koja je nastala između Sirije i Iraka“. Treba znati historijsku činjenicu da je Alija Izetbegović, u najtežim trenucima i kada mu je to nuđeno od strane međunarodne zajednice, odbio muslimansku državu i založio se za multietničku državu u kojoj su ravnopravni svi njeni građani.

Vaši navodi o nestanku Bosne i Hercegovine pokazuju vašu istinsku političku slabost, jer moramo vas podsjetiti da „nestajanje Bosne i Hercegovine“ niste uspjeli realizirati ni onog trenutka kada je na vašoj strani bilo puno više ljudi, a vaše rečenice užasno podsjećaju na rečenice vašeg prvog predsjednika i osuđenog ratnog zločinca, koji je osuđen na doživotni zatvor, što mora biti poruka svim relevantnim institucijama Distrikta i države Bosne i Hercegovine. Shodno tome, neophodno vam je skrenuti pažnju da „studiozno“ pročitate presudu Međunarodnog suda za ratne zločine počinjene na području bivše Jugoslavije a koja se odnosi na osnivača i prvog predsjednika vaše stranke što bi vam bilo od pomoći u suočavanju sa istinom.
Nije zgoreg vas i podsjetiti da su neki vaši stariji članovi redovno obilježavali Dan državnosti Bosne i Hercegovine, a da je danas nešto drugačije i da se evidentnim pokušajem historijskog revizionizma počeli obilježavati i datume koje je Ustavni sud Bosne i Hercegovine definisao „neustavnim praznicima“. Stoga vas još jednom moramo zamoliti da formulišete termin „fantomskog praznika“.
Moramo vam skrenuti i pažnju na to da zastava Republike Bosne i Hercegovine nije nikakva „ratna zastava“, već zastava međunarodno priznate države koja se vijorila ispred zgrade UN-a, tako da i ova problematika treba jedan studiozniji pristup.
Zaista je, u najmanju ruku, zlobno da događaj u kojem je učestvovalo, kako nezvanično saznajemo nekoliko automobila, pripisujete jednom cijelom narodu i da na ovaj način pokušavate napraviti jeftinu političku reklamu. Ovo i dalje se tretira kao izolovan slučaj i krajnje je neprofesionalno generalizovati.
Vođenje zdravih politika će rezultirati boljim izbornim rezultatima, a populistički natpisi i neutemeljena saopštenja nisu put ka tome.

Napomena: „Radio Brčko“ se ograđuje od informacija objavljenih u ovom saopštenju i odgovornost za njihov sadržaj snose isključivo njihovi autori, odnosno pošiljaoci
SDA Info služba

Related posts

Saopštenje za javnost menadžmenta JZU “Zdravstveni centar” u vezi sa napadom na doktoricu

Radio Brčko

Saopštenje Udruženja ugostitelja Brčko distrikta

Radio Brčko

Saopštenje za javnost Samostalnog sindikata zaposlenih u obrazovanju Brčko distrikta

Radio Brčko