RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

Rezultati pokretnog mamografa: 26 žena upućeno na dodatne pretrage

Pristigli su mamografski nalazi za 202 žene koje su se proteklog mjeseca, u okviru projekta „Dani zdravlja“, koje su organizirale članice „Brčanskog srca“ u suradnji s organizacijom „Think Pink – zajedno smo jedno“, podvrgnule besplatnim mamografskim pregledima na pokretnom mamografu.

Ukupno 26 nalaza okarakterizirano je kao suspektno te će isti biti podvrgnuti dodatnoj evaluaciji kako bi se utvrdila stvarna situacija.

Ramiza Musić, predsjednica Udruge “Brčansko srce” je istaknula kako pokretni mamograf u Brčkom djeluje već pet godina, a u posljednje dvije godine, navodi, na ovaj način su otkrivena dva slučaja.

„Jedna od te dvije žene je naša stalna članica. Ona je završila, dobro se osjeća, sve je na vrijeme riješeno, što je nama jako drago. I poanta pokretnog mamografa jeste to, da iako se desi, da žena sve otkrije na vrijeme. Vjerujte, mnoge žene koje su došle kažu hvala vam, mi nikad ne bi same otišle“, kazala je Musić.

Karcinom dojke najčešći je zloćudni tumor koji pogađa žensku populaciju, a posljednjih godina od njega sve češće obolijevaju mlađe žene, konstatirala je Musić, te još jednom ukazala na važnost pravodobnog otkrivanja karcinoma.

„Ukoliko se karcinom otkrije na vrijeme, u ranom stadiju, velika je mogućnost izliječenja“, rekla je Musić.

Do sada je pokretnim mamografom pregledano preko 1.200 žena u Brčko distriktu, a iz “Brčanskog srca” su najavili kako će i u sljedećoj godini nastaviti s ovom praksom.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

error: Sadržaj zaštićen od neovlašćenog preuzimanja!