RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

Brčko distrikt: Nabavljeno 3.500 doza vakcina protiv sezonskog gripa

Pododjeljenje za javno zdravstvo Vlade Brčko distrikta je i ove godine kao i prethodnih u saradnji sa Institutom za javno zdravlje Republike Srpske završilo proceduru nabavke vakcine protiv sezonskog gripa.

„I ove godine smo nabavili 3.500 hiljade doza vakcina protiv sezonske gripe čija isporuka se očekuje krajem oktobra a građanima u Brčko distriktu će one biti dostupna u prvoj polovini novembra mjeseca“, istakla je dr. Anđa Nikolić, šefica ovog Pododjeljenja.

U pripremi je i odluka kojom će biti definisano koje kategorije stanovnika u Brčko distriktu će biti oslobođene plaćanja ove vakcine, te u kojim zdravstvenim centrima će one biti dostupne.

Za nabavku ovih vakcina iz Budžeta Brčko distrikta je izdvojeno gotovo 58 hiljada KM a dr. Nikolić je pozvala sve one koji spadaju u rizične grupe da se obavezno vakcinišu jer vakcinacija protiv korona virusa ne omogućava zaštitu i protiv sezonske gripe, te da građane mogu zbuniti simptome koji su gotovo identični.

Prethodnih godina vakcina protiv sezonske gripe je bila besplatna za osoba starije od 65 godina života, hronične bolesnike, osobe  s posebnim potrebama, korisnike socijalne pomoći, porodice poginulih boraca, ratne vojne invalide, civilne žrtve rata, dobrovoljne davaoce krvi koji su krv darovali više od deset puta, lica koje su na trajnom kolektivnom smještaju (domovi za starije, starački domovi) i zaposlene u zdravstvenim ustanovama.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Krajem februara ili početkom marta vakcinacija građana Brčko distrikta protiv COVIDA-a 19

Suvad Alagić

Наставља се вакцинација становништва на Бањалучком велесајму

Radio Brčko

Lideri grupe G7 dogovorili isporuku milijarde doza vakcina za siromašne

Radio Brčko