RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

Romska zajednica Brčko: Nedopustiva diskriminacija Roma

Romska zajednica iz Brčkog krajnje je razočarana društvenom pojavom koja je jučer iznesena pred oči javnosti videom koji je osvanuo na portalu Otisak.ba., na kojemu se vidi da podjele u našem društvu još uvijek postoje, i da se naši najmlađi na jedan način segregiraju po nacionalnoj osnovi i to u ustanovi kojoj je diskriminacija i rasizam najmanje očekivana.

Mejra Šečić

Vođeni ovim primjerom, zaista se ne usudimo ni pomisliti na koje načine se naša zajednica, naši Romi dIjele i u drugim institucijama i Javnim ustanovama, jer zasigurno ovo nije izolovan slučaj.

„Ovakve stvari se ne smiju dešavati, tražimo da se odgovorni pronađu i najstrožije kazne. Rasizam i diskriminacija nemaju mjesto u našem društvu, romska zajednica želi da napreduje, i iz dana u dan pravimo pomake, ovakvi činovi nas za svaki naš korak naprijed, vraća stotinu unazad“ – kazala je Mejra Šečić, poslanica u Skupštini BD, te istakla da će i kroz svoju funkciju poslanice boriti se svim raspoloživim sredstvima da se odgovorna lica pronađu i kazne.

Romska zajednica Brčko poziva nadležne organe da ispitaju okolnosti pod kojima se ovaj gnusan čin i akt diskriminacije desio, a da odgovorne kazne na adekvatan način, jer postavite i sebi pitanje, danas su ovo bili Romi, a sutra bi to mogla biti bilo koja druga grupacija ugroženih i marginalizovanih građana našeg grada.

Mejra Šečić

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Brčko: “Narod i pravda” osuđuje svaki vid vandalizma i širenja međunacionalne mržnje

Radio Brčko

Brčanski SBB najoštrije osuđuje incidente zabilježene u Brčkom

Radio Brčko

Brčko: Šestorici uhapšenih u akciji “Parti” određen pritvor u trajanju do mjesec dana

Radio Brčko