RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

Sajam trešnje u Šatorovićima od 23.do 25. maja

Drugi sajam trešnje u Šatorovićama, čiji je organizator Vlada Brčko distrikta BiH u saradnji sa Privrednom komorom i MZ Šatorovići, biće održan u periodu od 23. do 25 maja, najavljeno je na današnjoj konferenciji za novinare.

Anto Domić gradonačelnik Distrika, istakao je da je ovaj sajam prošle godine polučio veliki uspjeh, pogotovu u pogledu razvoju voćarstva na prostoru Šatorovića, tako da je Vlada Distrikta i ove godine odlučila pomoći nešto što je dobro i što funkcionira.

„Vjerujemo da je ovo početak jednog vrlo uspješnog sajma koji će se kroz naredne godine razvijati i dobijati na svom značaju svake godine sve više“, dodao je Domić.

Ovoj konferenciji prisustvovao je i dopredsjednik brčanskog Parlamenta Adem Ribić, koji je rekao da je na području Distrikta i BiH malo privrednih manifestacija.

„Pokušavamo da ih bude što više na prostoru Brčko distrikta, tako da ćemo sve učiniti da ovaj sajam postane tradicija, te da olakša plasman robe proizvođačima“, naglasio je Ribić.

Na ovogodišnjem sajmu, koji će imati međunarodni karakter, kako je rekao Fuad Karahasanović, predsjednik organizacionog odbora sajma, biće 52 učesnika, među kojima najviše firmi iz BiH, zatim Hrvatske i jedna firma iz Turske.

„Ovo je jedini način da dovedemo kupce i već su nam se neki najavili, i to jedan iz Rusije, a jedan iz Viteza, spremni da otkupe svu trešnju koju proizvedemo, i koji su u stanju da na licu mjesta plate proizvođačima njihovu robu“, kazao je Karahasanović.

Privredna komora Brčko distrikta BiH, prema riječima, Nenada Vukovića, sekretara ove institucije, podržava ovu manifestaciju jer želi pomoći proizvođačima kvalitetnog domaćeg proizvoda da pronađu svoje mjesto na tržištu EU.

„Slijedeće je da ova manifestacija bude brendirana i uđe u kalendar sajamskih manifestacija na nivou BiH, kako bi cjelokupnoj lokalnoj zajednici pomogli da svoje potencijale što kvalitetnije predstave i plasiraju na druga tržišta, čime bi njihove godišnje aktivnosti, trud i rad oko proizvoda, bio u konačnom isplativ. Odnosno da po što boljoj cijeni prodaju svoje gotove proizvode“, rekao je Vuković.

Organizaciju ovog sajma Vlada Brčko distrikta BiH pomaže u tehničkom dijelu, dok je dopredsjednik Skupštine sa svojom strankom, za organizaciju izdvojio grant u iznosu od 20.000 konvertibilnih maraka.

 

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.