RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

Saopštenje za javnost Internacionalne policijske asocijacije

Internacionalna policijska asocijacija za Brčko distrikt BiH najoštrije osuđuje svaki oblik blaćenja i omalovažavanja policijskih službenika od strane pojedinaca i grupa, koji na taj način žele da diskredituju Policiju, i da je prikažu u lošem svjetlu.

U zadnje vrijeme najizraženije su neistine koje se plasiraju o radu Policije, gdje se omalovažava njen doprinos u borbi protiv širenja pandemije virusa Covid 19, u kojima se tendenciozno konstatuje da je Policija samo radila svoj posao i da su zbog toga najbolje i plaćeni od svih agencija za sprovođenje zakona u BiH, te da uživaju i druge beneficije koje druge agencije nemaju.

Želimo da istaknemo da je Policija od samog početka pandemije pružila nemjerljivu pomoć Pododjeljenju za javno zdravstvo u pronalaženju i identifikovanju zaraženih virusom Covid 19. O tome su na račun Policije nebrojeno puta stizale pohvale kako iz Pododjeljenja za javno zdravstvo, tako i od Kriznog štaba Brčko distrikta BiH i samih građana. Evidentno je da bez pomoći Policije radnici Pododjeljenja za javno zdravstvo sa svojim kapacitetima ne bi mogli odgovoriti ovom zadatku na adekvatan način. Napominjemo da su u ostalim sredinama to isključivo radile druge institucije.

Zbog toga smo ponosni na policijske službenike, koji su kroz redovne poslove i zadatke dolazili u neposredne kontakte sa potencijalno zaraženim licima i time dovodili u opasnost, kako svoje živote i zdravlje, tako i živote i zdravlje svoje porodice, a sve u cilju zaštite svih građana Brčko distrikta BiH, bez obzira na naciju, vjeru, društveni ili drugi status. Radeći tako neki su i sami bili zaraženi, a određeni broj njih je zbog kontakata sa potencijalno zaraženim licima bio i u kućnoj izolaciji.

Imajući u vidu gore iznošene stavove, a u cilju da opšta javnost u Brčko distriktu BiH i šire, ne stekne pogrešnu percepciju prema kojoj su policijski službenici Policije Brčko distrikta BiH najbolje plaćeni od svih drugih policijskih službenika u BiH, odlučno i argumentovano demantujemo navedene dezinformacije i istovremeno upoznajemo javnost da i Policija dijeli sudbinu ekonomsko-finansijskog sistema Distrikta, te da su njena primanja u skladu s ostalim korisnicima budžeta i nisu jedinstvena, kako su pojedinci informisali javnost.

Bez obzira na sve, Policija je spremna boriti se na očuvanju stečenih tekovina prvenstveno u Policiji ali i društvu u cjelini, i neće dozvoliti da se unese nemir i nesigurnost u instituciju i otupi oštrica u borbi protiv kriminalnog djelovanja.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.