RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

Saopštenje za javnost Socijalističke partije povodom 1. maja

Prvi maj je simbol borbe za radnička prava i radničke solidarnosti. Međutim, Međunarodni praznik rada u distriktu Brčko i ove godine biće zapamćen zato što će se obilježiti i radno i paradno. Radnici će morati radno obilježiti ovaj, za radnike najznačajniji praznik, bez obzira na visinu nadnice i uslova rada, jer se ni donesene odluke i zakoni o praznicima i neradnim danima od strane vlasti i poslodavaca ne poštuju.

Opšti kolektivni ugovor koji bi trebao da reguliše prava i obaveze zaposlenih i poslodavaca, u Disriktu još nije potpisan iako je poslednjih godina mnogo puta najavljivan. Oni koji vladaju i koji se ne brinu što su radničke plate u distriktu najniže u BiH i što neki poslodavci godinama ne uplaćuju doprinose za PIO i MIO, zaposlene drže u skoro ropskom odnosu, zato što se ne poštuju radnička prava, Prvi maj će obilježiti paradno, uz bogatu trpezu i muziku. A hiljade nezaposlenih, veliki broj onih koji rade a ne primaju plate, hiljade onih kojima životi nepovratno prolaze u poniženju i beznađu siromaštva i ne pomišljaju da se odazovu na poziv za uranke i slavlja. Danas, nažalost, veliki broj građana nije u mogućnosti ostvariti jedno od osnovnih prava – pravo na rad. Zbog toga nas Prvi maj, koji je I simbol radničkog stradanja I borbe za prava, snažno obavezuje da svakodnevno ulažemo maksimalne napore kako bismo mijenjali takvo stanje.

OO Socijalističke partije se nada da će naredni prvomajski praznik u distriktu biti dočekan uz znatno veće poštovanje radničkih prava i puno veći broj zaposlenih, kako bi ga uistinu proslavljali oni na koje se i odnosi.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.