RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

Saopštenje za javnost Udruženja ubijenih Bošnjaka Brčko distrikta

Osim što su Udruženja porodica civilnih žrtava rata u BiH dočekale Serža Bramerca glavnog tužioca Međunarodnog mehanizma za krivične sudove sa sjedištem u Hagu, veliku nadu u tu posjetu su iskazale i porodice nevino ubijenih brčanskih civila jer domaće pravosuđe konstantno pokazuje nesposobnost i nespremnost da se procesuiraju odgovorni za počinjene ratne zločine nad civilima.

Međunarodni sud za ratne zločine počinjene na podrjuču bivše Jugoslavije 2005 godine tužitelstvu Brčko distrikta Bosne i Hercegovine ustupilo je 2/ dva / predmeta pod oznakom A, su „Predmeti u kojima ima dovoljno dokaza po međunarodnim standardima za osnovanu sumnju da je osoba počinila teška kršenja međunarodnog humanitarnog prava “

Tužiteljstvo Brčko distrikta BiH je sprovelo istragu zbog osnovane sumnje na počinjenje krivičnog dijela ratni zločin i dostavilo sudu BiH zaprimljene predmete na ocjenu i pregled, isti sud je 2012. godine odlučio da se istraga protiv lica u ovim predmetima prenese na tužiteljstvo BiH, a ni do danas nisu podignute optužnice. Osnovno sumnjamo, a tužiteljstva u svojim istražnim radnjama s ciljem dokazivanja počiniocu da je počinio ratni zločin koriste taktiku odlaganja, usporavanja u procesuiranju ratnih zločinaca s ciljem umanjenju valjanosti prikupljenih dokaza i izjava svjedoka, čekajući da isti umru, kako bi prikupljeni dokazi i izjave umanjile ili izgubile svoju važnost a takvi postupci obično idu u korist počinitelja zločina, a na štetu žrtve i istine.

Indikativno je to da u gradu gdje je ubijeno 496 nevinih civila Bošnjačke nacionalnosti nema suđenja onima koji su organizirali i proveli ubistva,nasuprot tome, intenzivirao se broj krivičnih postupaka protiv pripadnika Armije BiH i HVO-a zbog legitimnih vojnih akcija, kao što su legitimne vojne akcije na, Bukviku i Bodarištu. Nakon što 18 godina čekamo od tužiteljstva BiH i tužiteljstva Brčko distrikta BiH da se podignu optužnice protiv naredbodavaca vojske i policije RS –a za masovna, organizovana i sistematska ubistva, fizička i psihička maltetiranja civila koji su nasilno odvedeni iz svoji kuća u  koncentracioni logor „Luka, zgradu policije, DTV Partizan, hotel “Posavina”, RO „Laser„ kasarna „Veljko Lukić Kurjak„ ugostiteljski objekat Westvalija kao i druga sabirna mjesta, rušenje mostova na rijeci Savi gdje je ubijeno više desetina civila i rušenja vjerski objekata – džamija. Umjesto toga tužiteljstvo Brčko distrikta BiH i tužiteljstvo BiH sprovode istražne radnje o navodnom formiranju logora na slobodnoj teritoriji Brčkog.

Naša udruženja godinama uporno nastoje da se pronađu i kazne organizatori i izvršioci likvidacije brčanskih civila nesrpske nacionalnosti i sa prolaskom vremena sve više gubi nadu u sposobnost i želju domaćeg pravosuđa da ostvari pravdu za žrve i njihove porodice. Umjesto da dočekamo pravdu mi vidimo da je na sceni svojevrsni revizionizam u režiji pravosuđa Bosne i Hercegovine i Brčko distrikta BiH koji nedvojbeno djeluju pod snažnim uticajem političkih moćnika koji se spravom boje istine. Niko više ne sumnja da politika stoji iza namještanja tužilaca i sudija na njihove pozicije a sudije i tužioci uzvraćaju skrivanjem predmeta i dokaza s ciljem zaštite nalogodavaca i počinitelja ratnih zločina. Naša udruženja upozoravaju javnost Brčko distrikta i Bosne i Hercegovine da je na sceni otvoreni koncept izmjene karaktera proteklog rata s namjerom pravljenja uravnolivke i potiranja težine počinjenih zločina od strane pripadnika srpskih paravojnih snaga prema nesrpskom stanovništvu u Brčkom i širom Bosne i Hercegovine. Odlučno odbacujemo takav podmukli plan kojem ćemo se suprostaviti svim pravnim raspoloživim sredstvima. Nama je jasno da ključne pravosudne institucije u BiH postupaju u skladu sa velikodržavnim aspiracijama onih koji žele djeliti našu domovinu a što se u poslednje vrijeme vidi kroz ponašanje političkih centara iz kojih dolaze smjernice djelovanja protiv BiH. Ti centri su odavno postali sigurno utočište počinitelja najstrašnijih zločina u našoj zemlji i u tim centrima se kreira kampanja protiv branitelja naše zemlje kako bi se skrenula pažnja sa stvarnih zločinaca i njihovog kažnjavanja.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

СДС захтијева процесуирање особа које су НН лицима додијелиле муслиманску вјероисповјест

Radio Brčko

Брчко: Привредна комора незадовољна новим мјерама за помоћ привредницима

Radio Brčko

Potvrđena još jedna optužnica za pronevjeru novca protiv šefice pošte G. Rahić

Radio Brčko