RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

Scanlan: Pozitivne promjene u Brčkom su u tijeku, ali reforme treba ubrzati

U Brčkom su u tijeku pozitivne promjene, bilo da se radi o infrastrukturi, poslovnim ulaganjima i poboljšanim javnim uslugama. Uistinu, tijekom posljednjih godinu i pol usvojeni su važni zakoni i poduzeti koraci za poboljšanje transparentnosti i dobre uprave. Međutim, njihova provedba mora se ubrzati, posebice kada je u pitanju usvajanje prijeko potrebnih pravilnika za zakone koji se usvajaju, izjavio je juče prvi zamjenik visokoga predstavnika i supervizor za Brčko Michael Scanlan.

Za usvajanje pravilnika odgovorna je cjelokupna javna uprava, od čelništva do državnih službenika. Iako ima jednu od najvećih i najbolje plaćenih javnih uprava u zemlji, priprema nužnih pravilnika je užasno spora. Zakon o proračunu usvojen je u prosincu 2019., ali pravilnici su stupili na snagu tek u ožujku 2021. Zakon o udrugama i fondacijama usvojen je u listopadu 2020., ali pravilnici će biti finalizirani tek ovoga mjeseca. Ovaj se letargični tempo operacionalizacije zakona mora popraviti. Test će biti Zakon o sprječavanju sukoba interesa usvojen 24. ožujka 2021. Pravilnik i povjerenstvo koji su osnovani tim zakonom moraju biti na snazi prije sezone godišnjih odmora u kolovozu.

„Upoznao sam mnogo vrijednih dužnosnika i državnih službenika, ali njihovu produktivnost suviše često podrivaju oni koji su više usmjereni na vlastitu  korist nego na služenje zajednici. Uz dobro plaćene poslove dolazi i obveza da se taj posao obavlja kvalitetno. Svrha javne uprave je služiti javnosti, a oni koji neće  raditi svoj posao moraju snositi odgovornost”, dodao je supervizor.

Međunarodni partneri su spremni pomoći, ali dužnosnici Brčko Distrikta i državni službenici moraju aktivno voditi implementaciju. Neće biti boljeg primjera od rada Ureda za borbu protiv korupcije. Ured za međunarodno suzbijanje narkotika i provedbu zakona Veleposlanstva Sjedinjenih Američkih Država zainteresiran je za partnerstvo s Distriktom Brčko u borbi protiv korupcije, uključujući i pomoć u izgradnji kapaciteta Ureda za borbu protiv korupcije. Pozitivan utjecaj tog ureda mora se vidjeti još ove godine.

U nizu sastanaka koje je održao 26. travnja, supervizor je razgovarao o tome kako ubrzati reforme sa čelništvom Grada i Skupštine Distrikta, liderima skupštinske oporbe iz Socijalističke partije, Naroda i pravde i SBB-a, predstavnicima stranaka DF i DNS koje ne sudjeluju u vlasti, te s predsjednicom Unije nacionalnih manjina.

Supervizor je naglasio da svatko od njih igra važnu ulogu u unapređenju dobrog upravljanja u Distriktu, među ostalim i slijedeći najviše standarde javne službe vlastitim aktivnostima i radnom etikom.

„Uspjeh u Brčkom ovisi o punoj opredijeljenosti svih koji se odluče služiti javnosti – u Vladi, u Skupštini i u državnoj službi“, naglasio je supervizor.

Nedavna sadnja drveća u Brčkom na Dan planeta Zemlje, u okviru inicijative kojom koordinira Veleposlanstvo Italije na prostoru cijele BiH (Zelena mreža BiH) podvlači značaj rješavanja životnih pitanja zaštite okoliša, održivog razvoja i turizma, poboljšanja gospodarenja otpadom i razvoja obnovljivih izvora energije, koji su od suštinskog značaja za budućnost Distrikta i BiH.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Supervizor Scanlan: Suradnja i koordinacija na svim nivoima ključna za realizaciju brčanske spojnice autoputa

Radio Brčko

Scanlan: Odgovornost svih u BiH je da poštuju i podrže toleranciju i reforme u Brčkom

Radio Brčko

Scanlan u Brčkom: Glavni problem je to što su političari zaboravili da javni interes mora biti na prvom mjestu

Radio Brčko