RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
BrčkoStranačke aktivnosti

SDP Brčko prigodnom akademijom sinoć obilježio Dan državnosti Bosne i Hercegovine

Socijaldemokratska partija BiH Brčko sinoć je u ispunjenoj sali Doma kulture upriličila svečanu akademiju u povodu obilježavanja 25. studenog, Dana državnosti Bosne i Hercegovine.

Manifestaciji je nazočio i član Predsjedništva SDP-a BiH Jasmin Imamović, koji je uz čestitku Dana državnosti građanima BiH kazao kako BiH ima višestoljetni kontinuitet državnosti te da je ovo „najvažniji datum u povijesti BiH“.

“Bosna i Hercegovina danas obilježava Dan državnosti u znak sjećanja na Prvo zasjedanje Zemaljskog antifašističkog vijeća narodnog oslobođenja Bosne i Hercegovine (ZAVNOBiH) u Mrkonjić Gradu 1943. godine, na kojem su donesene odluke o obnovi državnosti Bosne i Hercegovine. Na ZAVNOBIH-u su svi građani i svi narodi odlučili da BiH bude ravnopravna republika s ostalim republikama, a što je bilo u Titovu programu još iz 1940. godine. Zato je on imao ovdje u BiH toliku podršku i taj partizanski antifašistički pokret”, rekao je Imamović.

Prije točno 80 godina, Vijećnici ZAVNOBIH-a, njih ukupno 247 iz svih dijelova zemlje, usvojili su Rezoluciju o osnivanju ZAVNOBiH-a i Proglas narodima Bosne i Hercegovine u kojima je rečeno da je “Bosna i Hercegovina jedinstvena i nedjeljiva država, ni srpska ni hrvatska ni bošnjačka nego i srpska i bošnjačka i hrvatska, zbratimljena zajednica u kojoj će biti osigurana puna ravnopravnost Bošnjaka, Srba i Hrvata, ali i svih ostalih naroda koji u njoj žive”.

Upravo to istaknuo je u svom obraćanju predsjednik SDP Brčko Kemal Atić, naglašavajući kako je ova godina posebno važna kada je u pitanju obilježavanje Dana državnosti.

“Mi od 2000. godine svake godine obilježavamo ovaj datum – održavanjem svečane akademije. Ove godine posebno značajno, s obzirom da se radi o 80. godišnjici održavanja prvog zasjedanja ZAVNOBIH-a koji je obnovio državnost BiH koja je nakratko bila prekinuta u prethodnom razdoblju i praktično svjedočimo tisućugodišnjem postojanju Bosne i Hercegovine”, kazao je Atić.

Dom kulture sinoć su ispunili članovi i simpatizeri SDP BiH, ali i ostali građani koji su i na ovaj način, svojom nazočnošću, željeli obilježiti Dan državnosti BiH.

Foto: SDP Brčko