Brčko

Skupština distrikta usvojila Budžet za 2021.godinu

Skupština Brčko distrikta usvojila je Budžet za ovu godinu u iznosu od 238.227.961 KM, kao i Zakon o izvršenju budžeta za 2021. po hitnom postupku.

Predsjednik Skupštine Brčko distrikta Siniša Milić rekao je da je obilježje ovog budžeta to što je donesen u skladu sa novim Zakonom o budžetu gdje je gornja granica prihoda određena prijedlogom budžeta.

Milić je napomenuo da u skupštinskoj proceduri nije bilo mogućnosti za povećanje prihoda zbog čega su svi amandmani proistekli iz ušteda u prijedlogu budžeta koji je došao od gradonačelnika, a prije svega na platama, materijalnim troškovima i toplom obroku koji je trebalo da se uvede.

On je napomenuo da se amandamnima gradonačelnika, kojih je bilo 36, izdvaja dodatnih 1.000.000 KM za utopljavanje javnih zgrada, prije svega u zdravstvenom sektoru.

Osim toga, kaže Milić, izdvojen je dio sredstava za aktivnosti Crvenog krsta za prevoz djece sa posebnim potrebama, kao i za nastavak realizacije projekata stambenog zbrinjavanja Roma u okviru Odjeljenja za raseljena i izbjegla lica.

“Oko 300.000 KM je izdvojeno amandmanom za nastavak projekata koji su započeti u okviru Odjeljenja za javne poslove i ono što je vrlo važno jeste da se, nakon usvajanja Zakona o sprečavanju sukoba interesa kroz usvojene amandmane, obezbjeđuju primanja članova komisije za sprečavanje sukoba interesa kojim se faktički omogućava realizacija tog zakona”, rekao je Milić novinarima.

On je istakao da moratorijum na zapošljavanje formalno nije proglašen, ali da je dogovoreno da se ne planiraju nove pozicije.

Gradonačelnik Brčkog Esed Kadrić rekao je da je ovaj prijedlog budžeta sačinjen u neobičnim okolnostima, za četiri dana, da su popravke napravljene amandmanima gradonačelnika, te da će parlamentu veoma brzo biti ponuđen i prvi rebalans budžeta.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja klinite na USLOVI KORIŠTENJA.

Povezani članci

Back to top button