Brčko

Синиша Милић: Уједначавање принадлежности запослених до краја године

Крајњи рок за примјену закључка скупштине дистрикта о уједначавању висине принадлежности  запослених је 31. децембар ове године.

Овом одлуком, каже Синиша Милић,, предсједник Скупштине дистрикта Брчко, требалo би да буде усклађена висина топлог оброка од пет марака по дану. Минули рад би се требао обрачунавати по стопи од 0,3 процента. Дневница за службено путовање може бити максималних 40 марака, док се потпуно укида право на обрачун и исплату регреса за годишње одморе.

„Тамо гдје постоји простор за повећањем плата, укидањем регреса створиће се одређени фонд средстава и могуће је кроз повећање цијенe рада или коефицијенте омогућити тим запосленима да имају већу плату“, појаснио је Милић.

На питање када ће доћи до уједначавања плата запослених који раде исте послове у оквиру различитих служби јаве управе, Милић је рекао да је то био мотив за доношење Закона о платама запослених у органима управе и институцијама дистрикта.

„Међутим оно што је требало урадити је аналитичка процјена радних мјеста па тек онда ићи на доношење закона. Генерално, није се пуно урадило по питању уједначавања плата и ми и данас имамо ситуацију да у појединим правним лицима које формира дистрикт имамо већа примања него што су у Влади дистрикта“, рекао је Милић.

На нашу констатацију да је све више  радника запослених на буџету дистрикта који узимају неплаћено и одлазе на рад у иностранство, Милић каже да је то слободан избор појединца на чије одлуке утиче стимулативна политика земаља Европске уније, а чињеница је да су само запослење и примања на трећем или четвртом мјесту узрока одласка људи у иностранство.

„Један од основних разлога одласка људи је што овдје на просторима БиХ и региона не виде перспективу и траже боље услове за живот. На то највише утиче политичка ситација и  генерално не може бити нико амнестиран од тога“, сматра Милић.

Предсједник Скупштине Синиша Милић каже да је проблем не само што млади људи одлазе него то ствара додатни проблем функционисања служби дистрикта изражавајући наду да ће доношење новог закона о државној служби учинити транспарентнијим процедуре запошљавања како би се помоћу стручног кадра  успјеле сервисирати све обавезе које стоје пред дистриктом.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja klinite na USLOVI KORIŠTENJA.

Povezani članci

Back to top button