RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

Šteta od poplave u brčanskoj Luci oko pola milijuna maraka

Prema prvim procjenama, brčanska Luka je zbog poplave, izravno i neizravno, pretrpjela štetu od blizu pola milijuna maraka. Komintenti Luke još veću, kazao je direktor Luke Pero Gudeljević.

Puno veću štetu pretrpjeli su komintenti u tom poduzeću je je mnogo robe ostalo koja nije spašena. Ostale su velike količine šećera i sojine sačme, a i špediteri koji rade u tom krugu su pretrpjeli štetu na svom namještaju, rekao je Gudeljević.

Luka je očišćena od vodenih nanosa i izvršena je prva dezinfekcija. Većina kapaciteta je stavljena u upotrebu, ali neke hale još nisu spremne za prijem robe i zbog toga će Luka dodatno imati financijske gubitke. Tu se posebno misli na osiguravanje uvjeta za skladištenje hrane pošto se mora izvršiti dodatno čišćenje i dezinfekcija.

Danas je ponovno započeo pretovar roba, a carinski terminal, državna granična služba i špedicije rade još od četvrtka.

Sukladno iskustvu iz ove poplave, Upravni odbor Luke je obvezao direktora da se pripreme pisane procedure za ponašanje u izvanrednim situacijama kako bi se u buduće izbjegle dosadašnje pogreške i prevenirale štete.

luka 1 luka 2 luka 3 luka 4 luka 5 luka 6 luka 7

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.