Brčko

Комисија за економски развој и пољопривреду брчанске Скупштине дискутовала о повећању плата

Комисија за економски развој и пољопривреду брчанске Скупштине одржала је данас састанак на коме је разматрана могућности и опције за побољшање стања у реалном ректору, са фокусом на повећање плата.

На данашњем састанку, закључено је да се ситуација у реалном сектору мора хитно измијенити, како би се зауставио одлазак радника у иностранство.

Присустни су се усагласили да се ради о веома комплексној теми, коју треба детаљно анализирати да би се предложили адекватни кораци ка рјешењу.

Једано од потенцијалних рјешења дао је директор Дирекције за финансије Мато Лучић.

„Ја сам сам предложио да се ослобођени износ који је регулисан Законом о порезу на добит и износи сад 300 КМ за запосленог и 50 одсто од тог износа за сваку издржавану особу повећа на износ просјечне плате у Брчко дистритку, а тај износ је по новом закону 900 КМ. То значи да просјечна плата у Брчком не би била опорезована на плату“, рекао је Лучић.

То би значило 3 милиона мање у буџету, али би тај износ добили запослени и у реалном и у јавном сектору, рекао је Лучић.

Градоначелник Брчко дистрикта Синиша Милић поздравио је иницијативу да се почне дискутовати о овом проблему, јер сматра да је реални сектор мало запостављен, што за посљедицу има поражавајуће статистичке податке о одласку људи.

„Ми већ припремамо један регистар парафискалних намета који би требало критички анализирати и тамо гдје они представљају оптерећење за привреду размислити о укидању тих намета“, рекао је Милић.

Милић је додао да је поред наведених, планирано низ других мјера.

„Оно што је све у директној вези са повећањем пословне активности на овим просторима, јесте отклањање баријера за реализацију капиталног буџета“,  рекао је Милић.

Иницијатор самог састанка и предсједник скупштинске Комисије за економски развој и пољопривреду брчанске посланик Жељко Антић каже да очекује да ће се у наредним мјесецима сигурно донијети рјешење.

„С обзиром да се ових дана прича о ребалансу буџета да видимо да ли има неког простора да се у том ребалансу нађу нека средства за повећање плата у реалном сектору“, рекао је Антић.

Састанци Комисија за економски развој и пољопривреду брчанске Скупштине на ову тему, наставиће се и у наредним мјесецима.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja klinite na USLOVI KORIŠTENJA.

Povezani članci

Back to top button