Brčko

Svjetski dan borbe protiv trgovine ljudima obilježen i u Brčkom

Policija Brčko distrikta je u suradnji s Koordinacijskim tijelom za borbu protiv trgovine ljudima Distrikta, podjelom promotivnog materijala i kroz razgovor s građanima, na Trgu mladih obilježila Svjetski dan borbe protiv trgovine ljudima. Ovom aktivnošću su nastojali javnosti ukazati na problem trgovine ljudima kroz podizanje svijesti građana u prevenciji i borbi protiv ove pojave.

Prema službenim podacima Policije Distrikta, u prethodnoj godini su evidentirana dva slučaja trgovine ljudima gdje je riječ o iskorištavanju osoba za prosjačenje i prisilnog braka kojima su obuhvaćene dvije maloljetne žrtve, a gdje je Tužiteljstvo Distrikta podignulo optužnice.

Ove godine pod nadzorom Tužiteljstva, Policija Distrikta vodi istragu u tri slučaja trgovine ljudima gdje je riječ o iskorištavanju radi prosjačenja, a u kojima je obuhvaćeno šest maloljetnih žrtava.

Iz Koordinacijskog tijela za borbu protiv trgovine ljudima kažu da je planirano sprovođenje sličnih aktivnosti i u srednjim školama, u institucijama te online, iz razloga što je veoma važno educirati stanovništvo o ovome problemu, posebice kako bi nadležnim institucijama mogli prijaviti ukoliko se susretnu sa slučajevima trgovine ljudima.

Policija Brčko distrikta BiH je ovom prilikom pozvala građane da ukoliko imaju bilo kakvih informacija koje se odnose na trgovinu ljudima da iste ustupe Policiji pozivom na brojeve telefona 122 ili 049/233-200.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja klinite na USLOVI KORIŠTENJA.

Povezani članci

Back to top button