Brčko

Svjetski dan bubrega: Pacijentima u Brčkom prijeko potreban nefrolog

Članovi Udruženja hroničnih bubrežnih bolesnika danas su, okupljanjem ispred dijaliznog centra u Brčkom, obilježili Svjetski dan bubrega s ciljem ukazivanja na probleme sa kojima se susreću u ovoj lokalnoj zajednici, ali i ukazivanja na važnost podizanja svijesti o ulozi bubrega u ljudskom organizmu, preventivnog djelovanja i davanja uputstava građanima kako da čuvaju svoje najveće bogatstvo – zdravlje.

Hadžip Karamujić, predsjednik Udruženja “Bubreg” naglasio je danas da u Brčkom postoji dobar dijalizni centar, ali bez nefrologa isto kao što ni u Bolnici ne postoji doktor koji bi ovim pacijentima bio na usluzi 24 sata.

Karamujić je podsjetio da je oko sedamdesetak članova ovog udruženja na dijalizi, te da je najbolji način liječenja transplatacija bubrega. Po njegovim riječima, tokom prošle godine se nije desila nijedna transplatacija kako zbog nedostatka donora tako i zbog nedovoljne angažovanosti univerzitetsko-kliničkih centara na pronalaženju donora.

Zaključio je, povodom Svjetskog dana bubrega, da je na prostoru Brčko distrikta potrebno povesti mnogo veću brigu o pacijentima koji su hronični bubrežni bolesnici.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja klinite na USLOVI KORIŠTENJA.

Povezani članci

Back to top button
error: Sadržaj zaštićen od neovlašćenog preuzimanja!