RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

Svjetski dan sestrinstva brojim sadržajima danas obilježen u Brčkom

Povodom Svjetskog dana sestrinstva danas je u Brčkom održana Svečana akademija, a učesnicima je uručen Priručnik sa standardnim operativnim procedurama za medicinske sestre-tehničare.

Na održanoj Svečanoj akademiji u Domu kulture učešće su uzeli radna grupe za izradu standarda operativnih procedura i projekta jačanja sestrinstva u Bosni i Hercegovini, Ambasada Švicarske, Federalno ministarstvo zdravstva, Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske i Odjel za zdravstvo i ostale usluge Vlade Brčko distrikta.

Domaćin zvaničnicima i predstavnicima medicinara iz entiteta Sead Šadić, šef Odjela za zdravstvo, naglasio je da je današnji dan sestrinstva u Brčko distriktu centar ove vrste zbivanja u cijeloj Bosni i Hercegovini.

“Pandemija koja je još uvijek aktuelna pokazala je nezaobilaznu bitnost sestrinstva“, napomenuo je Šadić.

Pomoćnik federalnog ministra za zdravstvo Goran Čerkez kazao je da jedan od glavnih stubova zdravstvene zaštite upravo čine medicinske sestre.

“Kao najbrojnija zdravstvena profesija, medicinske sestre i tehničari moraju imati posebnu ulogu u društvu i kreiranju inovacija i razvoja zdravstvenih sistema”, naznačio je Čerkez.

Pomoćnik ministra zdravlja i socijalne zaštite u Vladi Republike Srpske Milan Latinović, uz zahvalnost medicinskim sestrama i tehničarima za sve ono što su učinili za vrijeme pandemije, kazao je da će Ministrastvo zdravlja nastaviti sa dogradnjom procedura koje će olakšati posao medicinskim sestrama.

Šef zdravstvenog sektora ambasade Švicarske u BiH Loran Ruden rekao je da je od 2012. godine Vlada Švicarske obezbijedila značajna sredstva za razvoj sestrinstva u BiH. Loran je napomenuo da je ostalo još dosta toga da se uradi kako bi se pomoglo medicinskim sestrama i tehničarima u BiH.

Diplomirani menadžer zdravstva Salih Slijepčević kazao je da je cilj priručnika dati osnovne spoznaje svim medicinskim sestrama i tehničarima o principu rada što bi za konačan cilj trebalo imati i ima implementiran sistem kvaliteta u svim nivoima bolničke i vanbolničke zaštite.

Nakon svečane akademije održana je vježba pomoći unesrećenima ispred Doma kulture, uz učešće Odjela za zdravstvo i Odjela za javnu sigurnost, JZU „Zdravstveni centar Brčko“, Crvenog krsta/križa Brčko i Udruženja „Medicinar“ Brčko.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Brčko: Svečanom akademijom završeno obilježavanje 29. godišnjice od formiranja 108/215 VTMRB

Mirsad Arnautović

Брчко: Академијом обиљежен Дан учитеља

Миљана Ђурђевић

Neophodan jači ekonomski iskorak Distrikta

Admir Kadrić