RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

TRAMVAJ ZVANI UŽAS!

Svijet danima prepričava s čuđenjem snimak koji je obišao region i dalje, manijaka iz beogradskog tramvaja koji je nasrnuo na djevojčicu i fizički je maltretirao, seksualno napastvovao, na očigled putnika koji apsolutno nisu reagovali niti se pomjerili sa svojih mjesta. Na snimku se ne vidi čak ni uznemirenje na licima saputnika, po govoru tijela, reklo bi se da su se trudili da ostanu mrtvi ledeni i ničim ne daju do znanja da ih se to tiče!

Javna polemika se vodi o toj besćutnosti, ravnodušnosti i ignorisanju ljudi koji ne samo da nisu stali u odbranu djevojčice, koja ima 15 godina, već su hladnokrvno  posmatrali scenu nasilja nad nedužnim djetetom.

Svi sociolozi, psiholozi i ostali olozi, smatraju da je nastala „klima“ nemješanja u tuđe poslove i neprilike iz razloga „nisam ja u pitanju, šta me briga“ i strah od konsekvenci koje mogu da uslijede kasnije u Policiji.

Kao osoba koja je hiljadu puta bila svjedok nasilja, verbalnih pa i ostalih konflikata, tvrdim da je samo u pitanju „srce“!

Imaš li ga ili ne?!

Prije dvadesetak godina u autobusu na liniji BG- BL, ispred moga sjedišta sjedila je mlada djevojka.

Na jednoj usputnoj stanici ušao je čovjek, četrdesetih godina i sjeo pored nje. Brzo po ulasku u autobus počeo je vrlo nesuvislo da priča, rekla bih, prilično agresivno.  Djevojka je ćutala, sve vrijeme.

Kako je vrijeme prolazilo, on je postajao sve agresivniji tako da sam čula šta priča, ne samo ja nego i svi oko nas. Veoma brutalne i vulgarne riječi je upućivao zapanjenoj djevojci koja je sva zgranuta gledala negdje kroz prozor, ne bi li ga ignorišući, navela da prestane. Međutim, vrlo brzo je to poprimilo takve razmjere da je djevojka, u nemoći da s njim izađe na kraj, počela plakati.

Pozvala sam, sasvim glasno konduktera i rekla mu o čemu se radi i zamolila ga da nešto preduzme. Opomenuo je manijaka i ta opomena je imala dejstvo koje je trajalo nekoliko minuta. Ponovo je počela tirada vulgarnih priča, ponovo su to seksualne konotacije, čak je pitao; „Znaš li ti kako te otac napravio“?

Tu nastaje prekid filma, mog naravno, jer svi ostali su ćutali, i opet pozovem konduktera kojem sam rekla da je krajnje vrijeme da nešto poduzmu jer to što se dešavalo s nedužnom djevojkom, nema smisla i da joj se mora pomoći, kako god!

Vozač je na zahtjev svog pomoćnika zaustavio autobus i izbacili su manijaka iz vozila.

Ostatak putovanja djevojka je preplakala, nas nekolicina je bila isfrustrirana viđenim, a u vazduhu je lebdilo pitanje „šta da se desilo mome djetetu“?

Zato, što smo svi nečija djeca, što naše kolektivno ćutanje na destrukciju i nasilje vodi u glib i zločine, imaj srce, osjećaj se čovječno i pomozi slabijem, gdje god!

I DVA LOŠA RAZBIŠE OLOŠA!

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Šiz – friz

Radio Brčko

Južni sjeverac

Radio Brčko

ČALABRČAK

Radio Brčko