RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

AMBASADOR NIKARAGVE!

Na sve strane naše bivše, gdje god da pogledaš po drumovima, pijacama, sokacima, dućanima, nevješto, rukom ispisano na komadu hartije, DOMAĆE!

Sve je kod nas domaće, od pameti do džemova. Domaća je rakija, domaći čvarci, sokovi, kiseli kupus, med, jabuke, mlijeko, sir, kajmak, puter, slatko, aronija, ajvar, čajevi i sve do jaja.

Ne znam da li ima išta više od hrane i pića da ne nosi prefiks domaće! Ne bi me čudilo da neko neupućen stavi i na neku obojenu brlju kartončić – domaći viski ili domaća votka na neobojenu rakiju.

Tako sve domaće dobi višu cijenu i potražnju, ali samo kad je hrana u pitanju. Sve drugo domaće se ne cijeni.

Npr., talijanske cipele su nešto, de luxe se smatra njemačka tehnika i lijekovi, američke farmerice i garderoba, francuski parfemi, švajcarski slatkiši, češki kristal, kineski porculan, belgijska čokolada, holandska platna za slikanje, švedski namještaj i norveški radijatori.

Što se tiče ljudskih resursa tu postoji evidentna podjela. Domaći muškarci kad malo  sazriju i steknu određena iskustva, vole domaće cure jer su shvatili da se neće od strankinja „leba najesti“ kao kod svoje kuće.

Možete li zamisliti Švabicu sa oklagijom kako razvija pitu?

Domaće cure i žene na pomen stranac šire zjenice i vide horizont svojih snova. Daleko, što dalje od svoje kuće i baruta koji još miriše, da odmagli i zauvijek pobjegne.

Stranac u noći je misaona imenica i bez Masima Savića.

Odmah se podrazumijeva da je potencijalni ino đuvegija, kulturniji, pažljiviji, uredniji, mirišljaviji, po mogućnosti u nekoj vili na obali i, zamišljeni bazen kao kulisa za ispijanje koktela, je njegov dom.

Možda će doći vrijeme kad će na ljudima u našem okruženju visiti pločice oko vrata kao registarske tablice na kojima će jasno biti napisano, domaći ili stranac!

Može biti strani limar, poštar, šta god, ali ako se dogodi ambasador Nikaragve, to će tek biti dramaturgija jer Nušića će biti dok je svijeta i vijeka!

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

DANI GROMA

Radio Brčko

Neda Kozomara objavila svoju prvu knjigu bajki “Ramonda i čarolije”

Suvad Alagić

Mladež

Radio Brčko