RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

Tridesetšestogodišnjak iz Brčkog optužen za držanje i prodaju marihuane

Tužilaštvo Brčko distrikta BiH podiglo je optužnicu protiv muškarca, čiji su inicijali R.N., zbog sumnje da se prošle godine u Brčkom neovlašteno bavio prometom opojne droge Canabis sativa L, tzv. Marihuane.

Tridesetšestogodišnjak iz Brčkog tereti se da je 23. marta prošle godine u brčanskom naselju Rijeke II radi prodaje držao opojnu drogu Canabis sativa L upakovanu u 15 PVC paketića. Pretresima optuženog i kuće koju koristi pronađeno je i privremeno oduzeto 9.112 grama ove zabranjene supstance. U daljem toku istrage Tužilaštvo je prikupilo dovoljno dokaza za osnovanu sumnju da je R.N. počinio  krivično djelo Neovlaštena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga (iz člana 232. stav (1) Krivičnog zakona Brčko distrikta BiH). U skladu s tim je 16. aprila protiv njega podiglo optužnicu i potom je dostavilo nadležnom sudu na potvrđivanje. Postupajući u fazi prethodnog saslušanja  Osnovni sud Distrikta potvrdio je optužnicu, a time i osnovanu sumnju da je optuženi počinio krivično djelo za koje je propisana kazna zatvora u trajanju od jedne do deset godina.
Ovo je druga optužnica koja je u zadnja četiri mjeseca podignuta protiv R.N. zbog neovlaštenog prometa Canabis Sativae . Sredinom decembra prošle godine Tužilaštvo Distrikta optužilo je R.N. da je unutar jednog lokala u brčanskom naselju Brod zajedno i po prethodnom dogovoru sa vlasnikom objekta i još jednom osobom prodavao marihuanu, koju su prethodno sakrli u dijelove inventara. Ovaj postupak okončan je ubrzo nakon optuženja (30. decembra) tako što je na osnovu sporazuma o priznanju krivnje zaključenim s Tužilaštvom optuženom pravosnažno izrečena kazna zatvora u trajanju od devet mjeseci.

Izvor:Tužilaštvo Brčko distrikta BiH

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.