RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

Tužilački epilog akcije FUŠ: Optužnica za pet koruptivnih radnji

Foto: Arhiva

Tužilaštvo Brčko distrikta BiH podiglo je optužnicu protiv Vladimira Babića (51)*, službenika Odjela za šumarstvo u lokalnoj administraciji, zbog sumnje da je obavljajući poslove otpreme šumskih sortimenata od stranaka uzimao mito. Pred Osnovnim sudom Distrikta, koji je potvrdio optužnicu u pet tačaka, Babić je optužen za primanje dara i drugih oblika koristi od blizu tri hiljade KM.

Vladimiru Babiću, zaposlenom na poslovima čuvara šuma za privatne šume u Odjelu za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu Vlade distrikta Brčko, stavljeno je na teret da je od lica koja se bave prodajom drvnih sortimenata u više navrata zahtijevao novac da bi obavio, odnosno da bi propustio obaviti službene dužnosti. Sumnja sa da je od njih tražio novac kako ne bi obustavio sječu stabala, koja je vršena bez neophodne dokumentacije i odobrenja ili da bi izvršio otpremu drvnih sortimenata posječenih na osnovu prethodno pribavljenih odobrenja. Kako se navodi u optužnici, on je u nekoliko navrata zahtijevao i uzeo iznose od po 200 KM, a u pojedinim slučajevima i višekratne isplate koje su dostizale i po hiljadu KM.

Babić je uhapšen u operativnoj akciji Policije Distrikta kodnog naziva FUŠ izvedenoj 30. avgusta prošle godine u mjestu Brka kod Brčkog, u momentu primanja mita u iznosu od 600,00 KM. Ubrzo zatim predat je Tužilaštvu Distrikta na čiji mu je prijedlog, zbog opasnosti da će utjecajem na svjedoke ometati krivični postupak, određen jednomjesečni pritvor. Po isteku, pritvor je odlukom suda ukinut i zamijenjen mjerama zabrane preduzimanja službenih dužnosti i sastajanja osumnjičenog sa svjedocima. U međuvremenu, Tužilaštvo i Policija nastavili su zajedničku antikorupcionu istragu prikupivši dokaze protiv Babića za pet radnji primanja mita, te je protiv njega uslijedila optužnica za krivično djelo Primanje dara i drugih oblika koristi (iz člana 374 stav 1 Krivičnog zakona Brčko distrikta BiH), s propisanom kaznom zatvora od jedne do deset godina. Usto, Tužilaštvo je optužnicom predložilo sudu da mu izrekne mjeru sigurnosti zabrane vršenja svih dužnosti koje su na bilo koji način povezane s upravljanjem šumama i da mu oduzme imovinsku korist pribavljenu krivičnim djelom u iznosu od 2.750,00 KM.

Dokazivanje krivičnih djela korupcije u lokalnim javnim službama i strogo kažnjavanje njihovih počinilaca, kao i sprječavanje lica osuđenih za korupciju da ponove krivična djela, među najvećim je prioritetima u zajedničkom radu Tužilaštva i Policije distrikta Brčko.

*Preduzimanje radnji krivičnog gonjenja prema određenom licu ne znači da je to lice zaista i odgovorno za počinjenje krivičnog djela. Prema principu presumpcije nevinosti, svako se smatra nevinim za krivično djelo dok se pravosnažnom presudom ne utvrdi njegova krivica.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Srbija: Potvrđena optužnica protiv Miroslava Mike Aleksića

Radio Brčko

Службеник Граничне полиције оптужен за кријумчарења 12 Сиријаца у БиХ

Radio Brčko

Brčko: Protiv sudskog policajca podignuta optužnica jer je pucnjevima iz pištolja rastjerao osam osoba sa svog imanja

Radio Brčko