RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

Tužilaštvo Brčko distrikta: Efikasnije procesuiranje napada na novinare

Tužilaštvo Brčko distrikta BiH uredilo je poseban način postupanja po prijavama krivičnih djela počinjenih na štetu novinara, urednika, medijskih radnika, kao i svih osoba koje obavljaju poslove od javnog značaja u oblasti informisanja. U okviru posebne procedure prioritetnog tretiranja ovih krivičnih djela, imenovan je tužilac za postupanje po prijavama, a uređeno je i vođenje posebne evidencije o krivičnim djelima počinjenim na štetu medijskih radnika.

Ciljevi navedenih aktivnosti su da se osigura efektivna i efikasna krivičnopravna zaštita novinarstva, sigurnost novinara i ostalih medijskih aktera, te generalno svih osoba koje doprinose javnoj debati, prateći sudsku praksu Evropskog suda za ljudska prava i međunarodne preporuke i smjernice, a prije svih Preporuku CM/Rec(2016)4 Komiteta ministara Vijeća Europe o zaštiti novinarstva i sigurnosti novinara i ostalih medijskih aktera

U tom kontekstu, prijave za krivična djela koja su izvršena na štetu lica koja obavljaju poslove od javnog značaja u oblasti informisanja u vezi sa poslovima koje obavljaju smatrat će se prioritetnim. Kao kontakt osoba Tužilaštva za komunikaciju i koordinaciju sa novinarskim udruženjima, te agencijama za provođenje zakona koje rade na otkrivanju i gonjenju takvih krivičnih djela određen je tužilac Tužilaštva Radmilo Ivanović. Pored toga što će se od strane glavnog tužioca Tužilaštva konstantno provoditi nadzor nad efikasnim postupanjem, Tužilaštvo će nadalje voditi posebnu evidenciju o ovim krivičnim djelima s podacima o učiniocu krivičnog djela, oštećenom, krivičnom djelu, te donesenim tužilačkim i sudskim odlukama.

Na preporuku Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH, ove aktivnosti provode se po modelu Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo, uspostavljenom uz podršku Misije OSCE-a u Bosni i Hercegovini.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.