RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
BrčkoKultura

Uskoro u Brčkom projekcija kratkog filma “Zašto čitati”

U okviru manifestacije „Mjesec knjige“ koje u Brčkom organizira Gradska bibliteka urađen je kratki film „Zašto čitati“.

Desetak umjetnika pisane riječi, aktera filma iz Brčkog, Bosne i Hercegovine, Srbije i Hrvatske, koji su u prethodnim godinama bili  zastupljeni u Mjesecu knjige u Brčkom, kroz film šalju univerzalnu poruku o potrebi njegovanja kulture čitanja knjiga.

Rukovoditeljica Gradske biblioteke- knjižnice Brčko distrikta Lejla Hogić za Radio Brčko je kazala da je film podržan od strane vladinog Odjela za sport, kulturu i turizam, Udruženja ljubitelja umjetnosti, Treće osnovne škole, Udruženja M- Sound-u i portala e-Brčko.

Mirjana Đapo i Slađana Jovičić

Pisac i Beograda Uroš Petrović  došao je na originalnu ideju da u knjigu na Dječijem odjelu Biblioteke Brčko sakrije 20 dolara i tako potakne učenike da čitaju knjigu.

Boris Marić, autor iz Brčkog napomenuo je da njegovo pisanje i cijelo njegovo biće neodvojivo i esencijalno vezano za čitanje knjiga, što poručuje i drugima.

Veličanstveni, svjetski a naš, umjetnik Rade Šerbedžija najmlađim Brčacima je poručio da čitaju knjige baš onako kao što je on činio još od najmlađih godina u osnovnoj školi, a kasnije u gimnaziji, u Vinkovcima.

Hogić je kazala da će kratki film „Zašto čitati“ uskoro biti prikazan u Brčkom u okviru Mjeseca knjige koji je prolongiran usljed epidemioloških razloga.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Brčko: MJESEC KNJIGE u Biblioteci od 15.10 do 15.11.2020. godine

Suvad Alagić

Brčko: Biblioteka/knjižnica upisuje nove članove

Mirsad Arnautović

Brčko: Večeras promocija romana “Ne gledaj preko ramena” Vesne Dedić

Radio Brčko