RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Svijet

Beč testira lijek protiv Covid-19

Bečka biotehnološka kompanija Apeiron je započela istraživanje u Austriji u vezi sa primjenom lijeka protiv koronavirusa sa aktivnim sastojkom APN01. Lijek će primiti 40 zdravih učesnika istraživanja inhalacionim putem.

Predviđeno je da se ubuduće na ovaj način u ranom stadiju bolesti liječe pacijenti koji su zaraženi ili pripadaju rizičnim grupama. Rukovodilac studije je farmakolog Markus Zeitlinger sa Medicinskog univerziteta u Beču.

APN01 je biotehnološki proizveden Angiotensin-konvertujući enzim 2 (rhACE2) kojeg je razvio Josef Penninger, suosnivač kompanije Apeiron, zajedno sa svojim kolegama. Virus SARS-CoV-2 treba da se veže sa rastvorljivi enzim APN01 umjesto za receptore ACE2 ljudskih ćelija koji patogenu trenutno služe kao prolaz. Cilj je blokirati virus i spriječiti upalne procese u plućima.

U prvoj fazi nove studije učesnici će primiti različite doze lijeka putem inhalatora. Na taj način će se provjeriti bezbjednost i prihvatanje lijeka kao i maksimalna doza za primjenu. U SAD-u je sprovedena druga faza studije s intravenoznom primjenom APN01 u kojoj je učestvovalo 1.600 osoba. Primjena lijeka inhalacionim putem od strane pacijenta bi mogla da služi u ranoj fazi bolesti. “Time bi se snizili troškovi i smanjili rizični kontakti sa medicinskim osobljem“, izjavila je Romana Gugenberger iz upravnog odbora kompanije.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Slovensko poduzeće novčano stimulira radnike koji se cijepe protiv covida-19

Radio Brčko

Sljedeće sedmice stižu prve doze ruske vakcine u RS

Radio Brčko

Tegeltija izjavio da neće biti zaključavanja Bosne i Hercegovine zbog koronavirusa

Radio Brčko