RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

У Брчком одржано предавање на тему “Декомунизације српског народа”

У организацији Конзервативног клуба Брчко синоћ је у Културно-административном центру “Патријарх српски Павле” одржано предавање на тему „Декомунизација српског народа.“

Историчари Немања Девић и Борисав Челиковић говорили су уопштено о новим појмовима денацификације и декомунизације што је, према њиховим ријечима, однос према комунистичком насљеђу.

„Свједоци смо ових дана кроз дешавања у Украјини неких нових појмова, а ради се о денацификацији и декомунизацији. Кроз научна истраживања која су посвећена Другом светском рату, НОБ-у и грађанском рату oбjаснили смо шта ова два појма значе за српки народ“, рекао је историчар Немања Девић.

Према његовим ријечима, да би се покренуло нешто ново треба да се постави другачији однос према националној политици, култури и економији.

„Наша предавања нису антикомиунистичка кампања него жеља да рехабилитујемо партизански покрет, али не његов комунистички дио“, рекао је Девић.

По његовим ријечима, ове теме су актуелне и са друге стране контраверзне за многе људе. Али, нама као историчарима дају задатак да отворено говоримо о озбиљним историјским процесима и не окрећемо главу“, закључио је Девић.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Predavanje “Tri izvora srpskog identiteta” Miloša Kovića održano u Brčkom

Suvad Alagić

Брчко: Одржано предавање историчара Милоша Ковића путем видео линка

Vladimir Matijević

Декомунизација и “Српска прича”: Историчар Немања Девић у четвртак у Брчком

Radio Brčko