RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

U Brčko distrikt stižu nove količine vakcina, a naredne sedmice i CT aparat

Do kraja mjeseca na području Distrikta stižu nove količine vakcina, kako bi proces imunizacije bio intenziviran, jer svega nekoliko stotina doza je, u ovom trenutku, Brčacima na raspolaganju za prvi ciklus zaštite. Kroz različite mehanizme, od početka pandemije do danas, na područje Distrikta je stiglo 11.160 doza vakcina. Za sam proces imunizacije se prijavila 11.531 osoba, a do sada je, prvom dozom, vakcinisano 5.624, a revakcinisano 2.800 osoba, odnosno 4,23 posto ukunog stanovništva.

„S obzirom da nam je na raspolaganju nekoliko stotina doza Astrazeneke za prvu vakcinu, taj proces obavljamo na samo jednom punktu, dok revakcinacija teče na dvije pozicije. Ovakvo stanje, sa nešto reduciranom prvom vakcinom će, vjerujem trajati do početka narednog mjeseca kada očekujemo da nam stignu nove količine Fajzerovih vakcina“, rekao je šef resornog odjeljenja brčanske Vlade, Sead Šadić.

Sead Šadić

Inače, u Brčko je do sada stiglo najviše Fajzer vakcina, 7.020 doza ili 62,9 posto ukupnih količina, te 2.140 ili 19,18 procenata Astra- zeneke. Brčanska Vlada, uz pomoć Crvenog križa osigurala je i jedno specijalno vozilo za transport vakcina u takozvanom „hladnom lancu“.

„I ovo vozilo, uz pristizanje planiranih doza vakcina, što uključuje i stizanje 20.000 doza koje je vlada nabavila direktnom pogodbom, omogućiće nam da transport vakcina, kao i sami proces vakcinacije, obavljamo i u našim zdravstvenim stanicama, o čemu će građani blagovremeno biti informisani“, naglasio je Šadić.

On je dodao da se tokom ove sedmice, može očekivati i isporuka CT aparata, što praktično znači okončanje procesa koji se najavljivao u posljednjih 5-6 godina.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Brčko: Prva dijagnostička snimanja na novom CT aparatu u brčanskoj Bolnici počinju za četiri dana

Mirsad Arnautović

Brčko: Na novom CT aparatu do danas izvršeno 270 dijagnostičkih snimanja

Mirsad Arnautović

Dugoočekivani CT aparat upravo stigao u Brčko

Sandra Živković