Brčko

U Brčko distriktu se već godinama provjerava validnost diploma

Provjeravanje vjerodostojnosti diploma u institucijama i službama Brčko distrikta u posljednjih dvadeset godina je kontinuiran proces gdje je raznim istražnim radnjama  otkriveno više desetina falsifikovanih diploma. Izmjenama zakona o Državnoj službi predviđeno je da lica sa falsifikovanim diplomama ostaju bez posla.

“Po nalogu gradonačelnika Brčko distrikta već godinama se vrše provjere diploma  državnih i javnih službenika i u tom procesu je do sad otkriven veći broj službenika koji su krivotvorili diplome. Postupak prilikom utvrđivanja tih činjenica provodi Disciplinska  komisija Brčko distrikta i ukoliko se u tim postupcima utvrdi da diploma nije validna slijedi prekid radnog odnosa istakao je gradonačelnik Siniša Milić.

Policija distrikta Brčko je još 2002. godine počela kontrolu zaposlenih za koje se sumnjalo da su imali falsifikovane diplome po anonimnim prijavama. U narednim godinama Tužilaštvo je procesuirano 27 vlasnika spornih diploma u Policiji.

Tokom 2013. godine započela je provjera diploma i u organima uprave Distrikta. Sumnjiva su bila 24 dokumenata o zvanjima i stručnosti. Od tog broja njih 17 je osuđeno, dok je za preostalih sedam došlo do obustave istrage, jer je utvrđeno da su diplome validne ili da je nastupila zastara.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja klinite na USLOVI KORIŠTENJA.

Povezani članci

Back to top button