RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

Brčko: Na prijedlog Tužilaštva osumnjičenom A.B. jednomjesečni pritvor

Postupajući po prijedlogu Tužilaštva Brčko distrikta BiH nadležni sud u Brčkom odredio je jednomjesečni pritvor A.B. (21)* osumnjičenom da je od juna ove godine izvršio seriju teških krađa u ovom gradu. Pritvor osumnjičenom određen je zbog naročitih okolnosti koje opravdaju bojazan da bi mogao ponoviti krivično djelo.

Tužilaštvo Distrikta sprovodi istragu protiv A.B. zbog sumnje da je od 7. juna do 11. novembra u Brčkom, kada je uhapšen, počinio seriju od devet teških krađa. Sumnja se da je A.B., da bi pribavio imovinsku korist, oduzimao novac iz stambenih, trgovinskih, ugostiteljskih i javnih objekata koristeći nepažnju i odsustvo vlasnika ili zaposlenih i provalne postupke. Među oštećenima su uglavnom trgovinski djelatnici, vjernici koji su pokradeni tokom molitve u džamiji, ali i advokat koji ga je službeno branio. Njima je pojedinačno pričinjena šteta u iznosu od 40 do 750 KM, a ukupno blizu 3 000 KM. Podsjećamo da je za slične radnje A.B. nedavno već optužen od strane ovog tužilaštva. Optužnicom potvrđenom prošlog mjeseca on se tereti da je početkom jula u Zdravstvenom centru Brčko iz bolničke sobe oduzeo mobilni telefon pacijenta vrijednosti od oko 700 KM.

Nakon što ga je lokalna policija povezala s još devet krivičnih djela, osumnjičeni je lišen slobode i doveden u prostorije ovog tužilaštva, gdje je odmah ispitan. Tužilaštvo je bez odlaganja podnijelo prijedlog Osnovnom sudu Distrikta da mu se odredi pritvor zbog opasnosti od ponavljanja krivičnog djela. Postupajući po tom prijedlogu, Osnovni sud je u cjelosti prihvatio tužilačku ocjenu o pritvorskim razlozima i odredio pritvor A.B. u trajanju od jednog mjeseca.

Po pritvaranju osumnjičenog Tužilaštvo, u saradnji s Policijom Distrikta, nastavlja istragu protiv A.B. radi dokazivanja krivičnog djela teške krađe (iz člana 281 stav (1) tačka 1) Krivičnog zakona Brčko distrikta BiH) s propisanom kaznom zatvora od šest mjeseci do pet godina.

*Preduzimanje radnji krivičnog gonjenja prema određenoj osobi ne znači da je ta osoba zaista i odgovorna za počinjenje krivičnog djela. Prema principu presumpcije nevinosti, svako se smatra nevinim za krivično djelo dok se pravosnažnom presudom ne utvrdi njegova krivica.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Zbog kršenja mjera nadležnih organa Tužilaštvo otvorilo dvadeset tri predmeta

Radio Brčko

Iz kuće ukradeno 150 litara rakije

Radio Brčko

Produžen pritvor Daliboru Jovičeviću optuženom da je na svirep način lišio života oca

Radio Brčko