RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

U Brčkom obilježena 30. godišnjica formiranja Drugog korpusa Armije R BiH

Polaganjem vijenaca i cvijeća na šehidskom Mezaristanu u Gornjem Rahiću te na Centralnim spomen obilježjima borcima Armije Republike BiH i pripadnicima Hrvatskog vijeća obrane danas je u Brčkom obilježena 30. godišnjica formiranja II korpusa Armije R BiH.

„Drugi korpus je bio najmnogoljudniji u sastavu Armije BiH i njegova zona odgovornosti se prostirala na 28 opština što najbolje govori o doprinosu kojeg su borci ovog korpusa dali na mnogim ratištima istočne i sjeveroistočne BiH, kao i dijela Posavine“, istakao je Sulejman Ibrahimović, predsjednik Upravnog odbora Jedinstvene organizacije boraca unije veterana Tuzlanskog kantona.

Žarko Vujić predsjednik Skupštine Tuzlanskog kantona je naglasio da se kultura sjećanja na vijeme kada je formiran Drugi korpus mora njegovati i kod mlađih generacija te da je kantonalna vlast u proteklom periodu učinila značajne napore da poboljša položaj boračke populacije.

„Naša 108/215 Viteška motorizovana brigada je u odbrani „Sjeverne kapije BiH“ ima veoma značano mjesto, imali smo veliku zonu odgovornosti. Često su naši borci išli u ispomoć na druga područja, ali i nama su dolazile druge jedinice iz zone odgovornosti II korpusa“, rekao je u ime Koordinacije temeljnih boračkih organizacija Brčko distrikta Avdija Banda.

Jedanaest hiljada poginulih boraca te više od sedam hiljada ranjenih pripadnika drugog korpusa govori o silini bojišta na kojima je korpus branio i odbranio BiH.

Povodom obilježavanja 30. godišnjice formiranja Drugog korpusa Armije Republike BiH vijence i cvijeće danas su u Brčkom položili predstavnici boračkih udruženja i organizacija te dijela ovdašnjih političkih partija.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

error: Sadržaj zaštićen od neovlašćenog preuzimanja!