RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

U Brčkom održana panel diskusija o važnosti pozitivnih priča u medijima

Mreža ,,Promoviši pozitivno“ uz podršku Misije OSCE-a u Bosni i Hercegovini danas je u Brčkom organizovala panel diskusiju o važnosti pozitivnih priča u medijima u svrhu suprostavljanja ispoljavanju predrsuda i mržnje.

Tokom diskusije između predstavnika medija, nevladinog sektora i institucija u Brčko distrikt konstatovano je da pozitivnih priča u društvu ima, ali da one teško pronalaze put do informativnih sadržaja u medijima, koji često tragaju za ekskluzivnim vijestima, tako da pozitivne priče potisnu u drugi plan.

Borivoje Kontić, dugogodišnji novinar i direktor “Media centra” u Sarajevu smatra da je svaka novinarska priča pozitivna ako je urađena profesionalno i onako kako to nalažu pravila ove struke.

“Za mali broj pozitivnih priča u medijima često su u najvećoj mjeri krivci sami novinari i urednici”, naglasio je danas u okviru svoje diskusije Marko Divković, predsjednik  udruženja BH novinari.

Admir Kadrić, predsjednik Kluba BH novinara Bosanska Posavina, zajedno s drugim predstavnici medija, koji su prisustvovali diskusiji, usaglasili su se u tome da i novinari trebaju više izvještavati o pozitivnim pričama, jer se, kako Kadrić naglašava, društvo u cjelini mijenja promjenom svake individue.

Upravo zato nakon današnje diskusije zaključeno je da i nevladin sektor treba češće prema medijima inicirati pozitivne priče, ali da je ključno razvijanje veće saradnje između medija i organizacija civilnog društva

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Mediji objavili mejlove Kolinde Grabar-Kitarović

Radio Brčko

Novoimenovana šefica Misije OSCE-a u posjeti Brčko distriktu BiH

Radio Brčko

X Centar zahvalio Radio Brčkom

Admir Kadrić