RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

U Brčkom otvorena izložba “Žene humanitarke”

U Galeriji Gradske vijećnice u Brčkom danas je otvorena izložba fotografija pod nazivom „Žene humanitarke“ koja u fokusu ima međunarodni humanitarni rad žena u situacijama nakon prirodnih katastrofa i ratova širom svijeta.

Izložbu je podržala Ambasada Francuske u našoj zemlji i projekat je deset nevladinih organizacija iz Francuske, a u Brčkom je upriličena uz pomoć Omladinskog centra „Vermont“.

Foto: Mirsad Arnautović

“Izložba predstavlja raznovrsnost misija u kojima žene pomažu najslabijima u svijetu i kroz ovu izložbu mi želimo odati priznanje svim ženama koje svakodnevno pomažu drugima i čine društvo boljim. Ove fotografije nas podsjećaju da žene imaju svoje mjesto u svim sektorima i svim poslovima i da nećemo postići jednakost spolova i osamostaljivanje žena bez opće mobilizacije za njihovo puno učešće u društvu”, istakla je Njena Ekselencija Christine Toudic, ambasadorica Francuske u Bosni i Hercegovini

Foto: Mirsad Arnautović

Gradonačelnik Esed Kadrić je kazao da Vlada Distrikta ulaže napore kako bi se pružila adekvatna podrška kvalitetnom funkcionisanju nevladinog sektora, posebno u promociji istinskih, pravih i zdravih vrijednosti.

„Današnja izložba promoviše one nepoznate, vrijedne žene koje su spremne da žrtvuju sebe i da posvete svoj život u borbi za obespravljene, za zaštitu i pomoć drugima. Poruka ove izložbe je jako važna za nas, za našu političku zajednicu, kako bi nas dodatno motivisala da budemo podrška jedni drugima“, istakao je Kadrić.

Foto: Mirsad Arnautović

“Dosadašnje analize su nam pokazale da su žene zastupljene na samo 17 % funkcija u Brčko distriktu iako je neupitno da su oduvijek bile, a i danas su stub porodice, a samim tim i društva. Heroine koje smo izabrali na ovim fotografijama su samo neke koje oslikavaju društvo u kojem želimo živjeti i koje želimo slijediti. Takvih je mnogo i u Brčkom i nadam se da ćemo sledeću izložbu imati sa ženama Brčkog”, istakao je Damir Radenković, direktor Omladinskog centra “Vermont”.

Foto: Mirsad Arnautović

Prisutnima se obratio i supervizor za Brčko distrikt Michael Scanlan, a otvaranju izložbe su prisustvovali i dogradonačelnik Anto Domić, predsjednik Skupštine Siniša Milić, šef Policije, glavni koordinator Vlade kao i mnogobrojni gosti iz političkog, privrednog i javnog života Brčko distrikta.

Izložba je otvorena do 28. februara 2022. godine.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Brčko: Vermont realizovao „Dan za prijateljstvo“

Radio Brčko

Брчко: Малишани Дневног центра на дружењу са будућим фризерима

Миљана Ђурђевић

Brčko: Omladinski centar „Vermont“ obilježava Međunarodni dan socijalnih radnika

Radio Brčko