RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

Brčko: “Vermont” organizovao edukaciju za srednjoškolce na temu pisanja biografije

Omladinski centar „Vermont“ danas je organizovao edukativnu radionicu za oko 50 učenika na temu pisanja biografije. Učenici su imali priliku da prošire svoja znanja i vještine o tome kako na najbolji način napisati biografiju /CV/ i motivacijsko pismo, a sve sa ciljem što većeg aktiviranja mladih kada je u pitanju upis na fakultet i odlazak na intervju za prvi posao.

Direktor “Vermonta” Damir Radenković podsjetio je da već sedam godina za redom rade edukaciju o karijernom usmjeravanju i savjetovanju, te da je cilj edukacija učenike što bolje osposobiti za dalji život i to na način prilagođen njihovom uzrastu.

„Kroz rad na pisanju biografije želimo da se na što bolji način svako od njih predstavi, a da opet bude unikatan, jedinstven, ustvari da poslodavac pri odabiru obrati pažnju baš na njih, odnosno na njihovu biografiju“, dodao je Radenković.

Pojasnio je da na ovim edukacijama kada je riječ o pisanju biografije, koriste formu aplikacije Europske unije koja je na snazi u svim zemljama EU.

„Naravno mi nismo član Evropske unije ali težimo ka tome i iz tog razloga koristimo tu aplikacionu formu. Naša želja je da učenicima pokažemo metodologiju u pisanju biografije, da je znaju dopunjavati, odnosno da se znaju prilagoditi svakom poslodavcu posebno“, pojasnio je Radenković.

Jedna od učesnica, učenica četvrtog razred Poljoprivredne i medicinske škole Vanja Bogojević, istakla je da je već treći put na ovoj edukaciji.

„Bilo mi je jako interesantno za slušanje i dosta toga sam naučila. Dosta vještina koje će mi trebati za dalje obrazovanje i samo zapošljavanje, a prvenstveno kako napisati biografiju i kako ona treba da izgleda“, istakla je Bogojević.

Radenković je još kazao ovom prilikom da će “Vermont” organizovati i debate učenika između srednjih škola, na kojem će biti prisutni i predstavnici fakulteta. A 27. maja organizuju i ‘Sajam obrazovanja i zapošljavanja’ na kojem će biti predstavnici oko 25 univerziteta iz BiH, Hrvatske i Srbije, predstavnici desetak ambasada koje imaju projekte stipendiranja učenika, te oko 50 privrednika za koje će biti organizovano predavanje o Europskim fondovima.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

“FINconsult” održao peti ovogodišnji seminar računovođa i revizora u Brčkom

Sandra Živković

Brčko: “Vermont” obilježio Svjetski dan autizma

Radio Brčko

Брчко: Малишани Дневног центра на дружењу са будућим фризерима

Миљана Ђурђевић