RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
BrčkoKultura

Драгачевске трубе данас на „Гучи у Брчком“

Традиционалну, шеснаесту по реду, манифестацију „Гуча у Брчком“ данас је у етно-ресторану “Колубара“, уз звуке трубачког оркестра Дејана Јевђића из Пожеге, громогласну паљбу из топа и подизање заставе, званично отворио Синиша Милић, предсједник Скупштине Дистрикта.

За посјетиоце је, као и ранијих година, припремљен свадбарски купус, хајдучки ћевап и стотине литара пива.

Организатор Слободан Алексић и власник ресторана „Колубара“ каже да је припремљено неколико стотина порција купуса бесплатно, те уприличени садржаји који подсјећају на Драгачевски сабор трубача у Гучи у Србији који је, ове године, у пандемијским условима одржан од 13. до 15. августа.

Отварајући „Гучу у Брчком“ која је почела синоћ, Милић је исказао задовољство што се традиција манифестације наставља и ове године упркос специфичним пандемијским и другим околностима.

„Због сложености одређених законских процедура, овај пут се манифестација одржава под покровитељством предсједника Скупштине, а ја се надам да ће Влада дистрикта наредних, једнако као и ранијих година, “Гучу у Брчком” третирати као један од важнијих туристичких догађаја. Драго ми је што данас на овом мјесту видим велики број љубитеља трубе и Гуче, те се надам да ће то тако бити и у будућности“, рекао је Милић.

Александар Ђурић, шеф Службе за туризам у брчанској Влади оцијенио је „Гучу у Брчком“ као једну од најатрактивнијих манифестација у календару дешавања истакавши да њена традиција показује да труба има своју публику у овом граду.

“Овдје се говори о једној нераскидивој вези између двије велике манифестације, а само повезивање са Гучом у Драгачеву, као планетарним музичким феноменом је свакако приоритет и наших туристичких активности током љета, а у сврху популаритета манифестационог туризма по коме је Брчко одувијек било познато“, нагласио је Ђурић.

Били Вуловић, директор Туристичке организације Драгачево – Гуча дошао је данас у Брчко како би дао подршку организаторима.

Том приликом је истакао да је план за наредну годину да се „Гуча у Брчком“ стави на још већи ниво у смислу обезбјеђења присуства око 100 трубача такмичара, 200 људи из културно-умјетничких друштава и да Брчко буде једно од главних мјеста за даљи развој и промоцију Сабора трубача у Гучи.

Оркестар Дејана Јевђића из Пожеге, који је 2011. године освојио „Златну трубу“ Гуче, ће за све посјетиоце манифестације у Брчком свирати до поноћи.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Brčko: Održana manifestacija „Veče predstavljanja običaja i narodne nošnje„

Sanita Jerković Ibrahimović

Од данас почиње манифестација „Чари зиме у Брчко дистрикту БиХ“

Radio Brčko

Поводом рођендана Брчко дистрикта вечерас манифестација посвећена успјешним женама

Radio Brčko