RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

У Крепшићу евакуисано више од сто људи, а поплављено око 40 кућа / ВИДЕО

Усљед сталног пораста водостаја ријеке Саве који се сваког сата повећа у просјеку за десет центиметара, синоћ је дошло до прекида путне комуникације на путу Брчко – Лончари у Крепшићу и плављења једног насеља у овој мјесној заједници гдје живи око 30 породица и више од стотину становника. Такође је вода срушила мост у Крепшићу код скретања према засеоку Дренова.

Након што су представници локалне власти обишли ово подручје, започела је евакуација више од стотину становника међу којима је највише дјеце и стараца. Један од њих је и Бранко Мијатовић кога су данас из насеља, заједно с осталим комшијама, чамцима извезли спасиоци и мјештани из непоплавњеног дијела Крепшића.

„Вода је ушла у сваку кућу и објекат. Подигли смо неке ствари на виши спрат куће и поставили пијесак, али не вриједи. Вода продире кроз зидове. Ово је катастрофа“, рекао је Мијатовић

Упркос томе што су два аутобуса послата у Крепшић како би превезла евакуисане мјештане у прихватне центре, већина их је остала у овом мјесту код родбине, пријатеља и комшија чије куће нису поплављене, те у просторијама мјесне заједнице гдје ће им бити достављена храна и вода. Само једна жена је аутобусом превезена у Брчко.

Ситуација са поплавама је веома критична и на подручју Вучиловца гдје се читав дан налазе екипе које предузимају мјере за заштиту од преливања ријеке Саве чији ниво јe у 14 часова, у Шамцу, износио 819 центиметара.

„С обзиром на велики плавни талас на Сави, у Вучиловцу је ангажовано преко 60 добровољаца који пуне вреће пијеском и утврђују насип. Према нашим процјенама, тренутно постоји мања опасност да ће се Сава на Вучиловцу излити, али имамо тзв. процјеђивање односно пробијање воде кроз насип тако да га морамо учврстити како не би дошло до изливања“, рекао је Урош Војновић, шеф Одјељења за јавну сигурност у Влади Брчко дистрикта истиче.

У Вучиловцу се врши евакуација стоке и ствари, а према посљедњим информацијама са терена, пут у насељу Горице је поплављен водом чији ниво се стално повећава. Екипе и волонтери су на терену, а становницима се апелује да, у случају изливања воде у домаћинства, одмах започну са исељавањем како не би дошли у безизлазну ситуацију.

Погледајте видео:

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.